Ryż brązowy

W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Sprawdź nasze przepisy!


 
50min.

Brązowy ryż, kruche warzywa oraz świeże i suszone owoce tworzą bardzo oryginalny dodatek do dania głównego. Niemal beztłuszczowy dressing przyrządzony jest z twardego tofu i ma lekko grudkowatą konsystencję. Jeśli jednak wolimy bardziej jednolity sos, możemy użyć miękkiego tofu.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

Libańska potrawa z soczewicy i ryżu. Można ją przygotować z ryżu białego lub brązowego. Zwykle wolę biały ryż, ale do tego dania najlepiej pasuje brązowy.

Autor przepisu: Afiyet_olson

 
Brak komentarzy
 
30min.

Szybka i prosta potrawa ze smażonej piersi kurczaka podanego na dzikim lub długoziarnistym ryżu. Jeśli świeże szparagi są akurat niedostępne, można je zastąpić zielonym groszkiem w strąkach lub zieloną fasolką szparagową. Sos hoisin to brązowy słodko-kwaśny sos na bazie soi bardzo popularny w kuchni chińskiej. Na pewno dostaniecie go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.

Autor przepisu: VISTACO

 
Brak komentarzy
 
2godz.

To pyszne danie jest warte zachodu! Farsz z ryżu i mielonego mięsa w pieczonej papryce podany z sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Wspaniałe na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Prezentuje się i smakuje wybornie!

Autor przepisu:alaola

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

To klasyczne hiszpańskie danie zasmakuje wielbicielom owoców morza. Przyrządzimy je z czerwonej i żółtej papryki, szparagów i groszku oraz dużych soczystych krewetek tygrysich i kawałków barweny. Ta paella podana z zieloną sałatką to pyszny posiłek, który na długo pozostanie każdemu w pamięci.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
50min.

Coś dla maluchów! Mięciutkie kotlety z mielonego mięsa z kurczaka, z dodatkiem brązowego ryżu. Można doprawić ulubionymi ziołami.

Autor przepisu: nt-bella

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Prosty i smaczny dodatek do dań. Pasuje do mięsa, drobiu lub ryb. A jak zostanie z obiadu, to można nawet jeść go na zimno!

Autor przepisu: Marta

 
Brak komentarzy
 
2godz.30min.

Jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. W mojej wersji ryż brązowy z mieloną wołowiną. Zawsze do farszu dodaję wędzony boczek, dzięki czemu gołąbki nie są suche i bardzo zyskują na smaku! Najlepsze z sosem grzybowym.

Autor przepisu:Fiola

 
Brak komentarzy
 
45min.

Smaczne i szybkie danie nie tylko dla vegetarian. Smażony ryż z dodatkiem, tofu, pieczarek i papryki w sosie sojowym.

Autor przepisu: ntbella

 
Brak komentarzy
 
45min.

Imbir, miód, pomarańcze i chili to ekscytująca mieszanka smaków w kolorowej sałatce. Jest ona doskonałą potrawą na lunch - można przygotować ją wcześniej, a potem tylko wyjąć z lodówki i podać.

Autor przepisu: Rachel Warren Chadd

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak zamrażać jedzenie Jak zamrażać jedzenie