Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska czerpie z tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Podstawę wielu dań stanowi ser, a szwajcarska czekolada posiada światową sławę! Chcesz przyrządzić tradycyjne fondue albo placki ziemniaczane rösti? Wypróbuj nasze przepisy!

11 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
2godz.40min.

Pożywny gulasz z wołowiną, który pochodzi z Berna w Szwajcarii. Jest w nim mnóstwo mięsa, warzyw i ziemniaków. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień (nawet jeśli już większość została zjedzona!).

Autor przepisu: gela

 
1 komentarz
 
40min.

Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim. Może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych - doskonały posiłek w mroźne dni. Dla odmiany można wymienić cebulę z boczkiem i serem.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Serowe fondue jest dla mnie nie tylko posiłkiem, ale wspaniałym, intymnym spotkaniem z rodziną lub przyjaciółmi - serowe fondue jest cudownie pożywne, ale też wzmacnia więzi pomiędzy uczestnikami spotkania. Podstawowa zasada dotycząca proporcji w tym daniu to: 200 g sera na 100 ml wina.

Autor przepisu: Lilo

 
Brak komentarzy
 
30min.

Ach, raclette! Właśnie wróciłem ze Szwajcarii, a w związku z moją nową pasją, jaką jest gotowanie - po prostu musiałem zapytać o ten przepis. Nie jest to przepis sensu stricto, ale raczej lista składników, które doskonale do siebie pasują. Jako, że większość ludzi nie ma w domu konika, w którym można by upiec wielki kawał sera, zaadaptowałem ten przepis na domowe urządzenie do raclette.

Autor przepisu: hermann

 
Brak komentarzy
 
35min.

To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

Autor przepisu: Annika

 
Brak komentarzy
 
40min.

Rispor jest daniem prosto ze Szwajcarii, przygotowany z serem Uri lub Sbrinz. Nazwa ppchodzi od włoskich słów Riso i Porri - ryż i por. Smakuje wyśmienicie z gulaszem lub kiełbasą. Jeśli nie możesz znaleźć sera Uri lub Sbrinz, użyj ser Gruyere lub Emmental.

Autor przepisu: Corinna

 
Brak komentarzy
 
20min.

Te pączki pochodzą z Ticino w Szwajcarii i przygotowuje się je na cześć świętego Józefa w dniu 19 marca. Podawane na ciepło i posypane cukrem pudrem smakują absolutnie wyśmienicie.

Autor przepisu: lirum_larum_löffelstiel

 
Brak komentarzy
 
25min.

Klasyczne rosti szwajcarskie składa się z cebuli i ziemniaków i jest smażone na gorącym tłuszczu. Ta wersja jest pikantna, z dodatkiem chrzanu.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
20min.

Rosti to placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, lubiane jednak na całym świecie! Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że w samej Szwajcarii jest wiele sposobów ich przygotowania. W wersji berneńskiej ziemniaki są starte na grubych oczkach. Zawsze podaję je ze skwarkami.

Autor przepisu: Lilo

 
Brak komentarzy
 
20min.

Danie rodem ze Szwajcarii - proste, a smakuje fantastycznie. W tej wersji używam sera Gruyere i vacherin. Podawać na mniej lub bardziej formalnych przyjęciach jako przystawkę lub danie główne.

Autor przepisu: Nora

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż