Kuchnia szwajcarska

    Kuchnia szwajcarska czerpie z tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Podstawę wielu dań stanowi ser, a szwajcarska czekolada posiada światową sławę! Chcesz przyrządzić tradycyjne fondue albo placki ziemniaczane rösti? Wypróbuj nasze przepisy!

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    2godz.40min.

    Pożywny gulasz z wołowiną, który pochodzi z Berna w Szwajcarii. Jest w nim mnóstwo mięsa, warzyw i ziemniaków. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień (nawet jeśli już większość została zjedzona!).

    Autor przepisu: gela

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim. Może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych - doskonały posiłek w mroźne dni. Dla odmiany można wymienić cebulę z boczkiem i serem.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Serowe fondue jest dla mnie nie tylko posiłkiem, ale wspaniałym, intymnym spotkaniem z rodziną lub przyjaciółmi - serowe fondue jest cudownie pożywne, ale też wzmacnia więzi pomiędzy uczestnikami spotkania. Podstawowa zasada dotycząca proporcji w tym daniu to: 200 g sera na 100 ml wina.

    Autor przepisu: Lilo

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Fondue z serem gruyere i emmentalerem jest wspaniałym daniem na spotkania z ukochaną osobą (to świetna kolacja walentynkowa!) albo w gronie przyjaciół. Bardzo łatwo się je robi.

    Autor przepisu: LenaM

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Ach, raclette! Właśnie wróciłem ze Szwajcarii, a w związku z moją nową pasją, jaką jest gotowanie - po prostu musiałem zapytać o ten przepis. Nie jest to przepis sensu stricto, ale raczej lista składników, które doskonale do siebie pasują. Jako, że większość ludzi nie ma w domu konika, w którym można by upiec wielki kawał sera, zaadaptowałem ten przepis na domowe urządzenie do raclette.

    Autor przepisu: hermann

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

    Autor przepisu: Annika

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Te pączki pochodzą z Ticino w Szwajcarii i przygotowuje się je na cześć świętego Józefa w dniu 19 marca. Podawane na ciepło i posypane cukrem pudrem smakują absolutnie wyśmienicie.

    Autor przepisu: lirum_larum_löffelstiel

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Rispor jest daniem prosto ze Szwajcarii, przygotowany z serem Uri lub Sbrinz. Nazwa ppchodzi od włoskich słów Riso i Porri - ryż i por. Smakuje wyśmienicie z gulaszem lub kiełbasą. Jeśli nie możesz znaleźć sera Uri lub Sbrinz, użyj ser Gruyere lub Emmental.

    Autor przepisu: Corinna

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Klasyczne rosti szwajcarskie składa się z cebuli i ziemniaków i jest smażone na gorącym tłuszczu. Ta wersja jest pikantna, z dodatkiem chrzanu.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Rosti to placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, lubiane jednak na całym świecie! Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że w samej Szwajcarii jest wiele sposobów ich przygotowania. W wersji berneńskiej ziemniaki są starte na grubych oczkach. Zawsze podaję je ze skwarkami.

    Autor przepisu: Lilo

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango