Frytki

Frytki pasują do większości dań: i wegetariańskich i do mięsa. Z powodzeniem zastępują puree. Uwielbiają je dzieciaki.

11 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
55min.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są dostępne w supermarketach, a poznacie je po czerwonej skórce. Najlepiej smakują ciepłe, a nie gorące!

Autor przepisu: Christine L.

 
1 komentarz
 
35min.

Miałam dużo dyni piżmowej i postanowiłam ją upiec jak frytki. Wyszły pyszne, słodko-słone. Można dodać innych przypraw, ale trzeba pamiętać, żeby je solić dopiero po wyjęciu z piekarnika, inaczej wyjdą miękkie, a nie chrupiące.

Autor przepisu: EatMe

 
1 komentarz
 
30min.

Moja mama robiła to danie na obiad w każdą sobotę, ja je robię w każdą niedzielę! Wybieram delikatne mięso, np. polędwicę. Frytki smażę we frytownicy, bo dzięki temu zawierają mniej tłuszczu, ale można je też usmażyć na patelni w porządnie rozgrzanym oleju. Używam też soli z nasionami fenkułu, która świetnie pasuje do frytek.

Autor przepisu: Anizou

 
1 komentarz
 
45min.

Pyszne i proste do przygotowania frytki - najpierw gotowane, a potem pieczone z dodatkiem czosnku i posypane parmezanem. To frytki dietetyczne, bo nie smaży się ich w oleju.

Autor przepisu: CheekyKiwi

 
1 komentarz
 
40min.

Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać popularny ostatnio topinambur - zróbcie z niego frytki! Są proste i smaczne. Idealne, żeby się przekonać jak pyszny jest topinambur.

Autor przepisu: EatMe

 
Brak komentarzy
 
40min.

Zdrowe i smaczne frytki, które można podać na obiad do mięs i ryb. Zamiast smażyć je w oleju, piecze się je w piekarniku, ale mimo to zachowują chrupkość i wspaniały smak!

Autor przepisu: calarie182

 
Brak komentarzy
 
40min.

Są to najlepsze frytki jakie znam - roztwór cukru ma coś wspólnego z węglowodanami, ale smażone w ten sposób nie nasiąkają tak tłuszczem, więc są chrupiące.

Autor przepisu: Lorelei Rusco

 
Brak komentarzy
 
40min.

Dzieci je uwielbiają! Dorośli również. A najlepsze wychodzą tylko domowej roboty na świeżym oleju.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
55min.

Domowe frytki z pieca jako dodatek do obiadu. Składniki dla 2 osób.

Autor przepisu: kitchenimperfections

 
Brak komentarzy
 
40min.

Frytki pieczone w urządzeniu Airfryer są zdrowsze, szybko się je robi, nie ma za dużo bałaganu, a smakują przepysznie.

Autor przepisu: Launa

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż