Frytki

    Frytki pasują do większości dań: i wegetariańskich i do mięsa. Z powodzeniem zastępują puree. Uwielbiają je dzieciaki.

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    3 komentarze
     
    55min.

    Bataty, czyli słodkie ziemniaki są dostępne w supermarketach, a poznacie je po czerwonej skórce. Najlepiej smakują ciepłe, a nie gorące!

    Autor przepisu: Christine L.

     
    1 komentarz
     
    30min.

    Moja mama robiła to danie na obiad w każdą sobotę, ja je robię w każdą niedzielę! Wybieram delikatne mięso, np. polędwicę. Frytki smażę we frytownicy, bo dzięki temu zawierają mniej tłuszczu, ale można je też usmażyć na patelni w porządnie rozgrzanym oleju. Używam też soli z nasionami fenkułu, która świetnie pasuje do frytek.

    Autor przepisu: Anizou

     
    1 komentarz
     
    45min.

    Pyszne i proste do przygotowania frytki - najpierw gotowane, a potem pieczone z dodatkiem czosnku i posypane parmezanem. To frytki dietetyczne, bo nie smaży się ich w oleju.

    Autor przepisu: CheekyKiwi

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    Miałam dużo dyni piżmowej i postanowiłam ją upiec jak frytki. Wyszły pyszne, słodko-słone. Można dodać innych przypraw, ale trzeba pamiętać, żeby je solić dopiero po wyjęciu z piekarnika, inaczej wyjdą miękkie, a nie chrupiące.

    Autor przepisu: EatMe

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać popularny ostatnio topinambur - zróbcie z niego frytki! Są proste i smaczne. Idealne, żeby się przekonać jak pyszny jest topinambur.

    Autor przepisu: EatMe

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Zdrowe i smaczne frytki, które można podać na obiad do mięs i ryb. Zamiast smażyć je w oleju, piecze się je w piekarniku, ale mimo to zachowują chrupkość i wspaniały smak!

    Autor przepisu: calarie182

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Są to najlepsze frytki jakie znam - roztwór cukru ma coś wspólnego z węglowodanami, ale smażone w ten sposób nie nasiąkają tak tłuszczem, więc są chrupiące.

    Autor przepisu: Lorelei Rusco

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Dzieci je uwielbiają! Dorośli również. A najlepsze wychodzą tylko domowej roboty na świeżym oleju.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Frytki pieczone w urządzeniu Airfryer są zdrowsze, szybko się je robi, nie ma za dużo bałaganu, a smakują przepysznie.

    Autor przepisu: Launa

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Domowe frytki z pieca jako dodatek do obiadu. Składniki dla 2 osób.

    Autor przepisu: kitchenimperfections

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango