Hummus

    Hummus podawany jest w formie zimnej przekąski z chlebem pita. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.

    13 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    10min.

    Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.

    Autor przepisu: ELOVINGS

     
    1 komentarz
     
    5min.

    Oto hummus bez tahini (więc tani!), bardzo lubiany przez moje dzieci. Jego zrobienie zabiera dosłownie parę minut. Idealny jako dip do krakersów i warzyw, albo na kanapkę.

    Autor przepisu: Donalyn

     
    1 komentarz
     
    15min.

    Hummus to pyszny dip rodem z Libanu, a tak właściwie jest to zmiksowana i dobrze przyprawiona ciecierzyca! Doskonale smakuje z surowymi warzywami albo z chlebkiem pitta.

    Autor przepisu: nathalie

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Hummus - to pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Podaje się go z chlebem pita i różnymi świeżymi warzywami. Nasz hummus - to sekretne połączenie składników prosto z restauracji w Bostonie. Tahini (czyli pastę sezamową) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w różnych delikatesach, a także w wielu zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach.

    Autor przepisu: RC2STEP

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.40min.

    Podawać z chlebem pita, który można pociąć w kliny i opiec, by nabrał trochę innego smaku. Sezamową pastę tahini można zwykle znaleźć w dziale z żywnością śródziemnomorską w większości supermarketów, albo w sklepach ze zdrową żywnością.

    Autor przepisu: MARBALET

     
    Brak komentarzy
     
    5min.

    Jest to bezwzględnie najlepszy znany mi przepis na hummus. Doskonale smakuje z opieczonym chlebem pita. Amatorzy ostrzejszego smaku mogą dodać więcej soku z cytryny.

    Autor przepisu: Jen

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Ta łatwa do przygotowania przekąska jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Z miękkich chlebków pitta, posmarowanych oliwą z oliwek, posypanych ziarnem sezamowym i zapieczonych, przyrządźmy chrupiące paluszki i podajmy z kremowym dipem z hummusu sporządzonym z cieciorki i serka naturalnego.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.10min.

    Idealny dodatek do kanapek, krakersów i jako dip do warzyw. Robi się go z ciecierzycy i pasty tahini, którą też można przygotować samemu w domu.

    Autor przepisu: PaolaAlbanesi

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    Wspaniała i zdrowa przystawka - dip z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini oraz oliwek - doskonały z krakersami.

    Autor przepisu: nt-bella

     
    Brak komentarzy
     
    36min.

    Hummus nie musi być tradycyjny. Tutaj przepis na hummus ze smażonym czosnkiem, aromatyczny, a zarazem delikatny w smaku. Można go oprószyć pieprzem cayenne, a będzie ostrzejszy.

    Autor przepisu: camparton21

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Dip
    Dip   (141)
    Pasta
    Pasta   (74)
    Cieciorka
    Cieciorka   (81)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango