Hummus

Hummus podawany jest w formie zimnej przekąski z chlebem pita. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
10min.

Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.

Autor przepisu: ELOVINGS

 
Brak komentarzy
 
10min.

Hummus - to pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Podaje się go z chlebem pita i różnymi świeżymi warzywami. Nasz hummus - to sekretne połączenie składników prosto z restauracji w Bostonie. Tahini (czyli pastę sezamową) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w różnych delikatesach, a także w wielu zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach.

Autor przepisu: RC2STEP

 
Brak komentarzy
 
5min.

Oto hummus bez tahini, bardzo lubiany przez moje dzieci, którego zrobienie zabiera dosłownie parę minut.

Autor przepisu: Donalyn

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Podawać z chlebem pita, który można pociąć w kliny i opiec, by nabrał trochę innego smaku. Sezamową pastę tahini można zwykle znaleźć w dziale z żywnością śródziemnomorską w większości supermarketów, albo w sklepach ze zdrową żywnością.

Autor przepisu: MARBALET

 
Brak komentarzy
 
5min.

Jest to bezwzględnie najlepszy znany mi przepis na hummus. Doskonale smakuje z opieczonym chlebem pita. Amatorzy ostrzejszego smaku mogą dodać więcej soku z cytryny.

Autor przepisu: Jen

 
Brak komentarzy
 
30min.

Ta łatwa do przygotowania przekąska jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Z miękkich chlebków pitta, posmarowanych oliwą z oliwek, posypanych ziarnem sezamowym i zapieczonych, przyrządźmy chrupiące paluszki i podajmy z kremowym dipem z hummusu sporządzonym z cieciorki i serka naturalnego.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

Idealny dodatek do kanapek, krakersów i jako dip do warzyw. Robi się go z ciecierzycy i pasty tahini, którą też można przygotować samemu w domu.

Autor przepisu: PaolaAlbanesi

 
Brak komentarzy
 
15min.

Hummus to pyszny dip rodem z Libanu, a tak właściwie jest to zmiksowana i dobrze przyprawiona ciecierzyca! Doskonale smakuje z surowymi warzywami albo z chlebkiem pitta.

Autor przepisu: nathalie

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Pikantne kotleciki z cieciorki to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, którą kupuje się w ulicznych barach. Podane w chlebie pitta z kolorową sałatką są smaczne i zdrowe.

Autor przepisu: Maggie Pannell

1 / 1

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Pigwa Pigwa
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt