Ryba po grecku

Ryba po grecku to bardzo popularna w Polsce potrawa z ryb zapiekanych w jarzynach, która wspaniale smakuje serwowana na zimno, jak i na ciepło. Wbrew nazwie ma niewiele wspólnego z Grecją. Uwaga: szybko znika ze stołu!

6 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
8 komentarzy
 
1godz.30min.

Smaczna potrawa rybna, która oprócz karpia i śledzia ozdobi nam wigilijny stół. Zobacz też nasz video przepis z tym daniem.

Autor przepisu: Jola

 
2 komentarze
 
35min.

Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Grecy jej nie znają, ale za to podziwiają. Smacznego!

Autor przepisu: Agnieszka

 
1 komentarz
 
1godz.5min.

Zawsze smaczne danie, na ciepło lub na zimno. W naszej wersji najpierw smaży się rybę, później warzywa, a na końcu wszystko miesza się ze sobą. Bardzo dobre!

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
30min.

Fantastyczna ryba z warzywami, z marchewką, pietruszką i selerem. Nie tylko na święta. Palce lizać!

Autor przepisu: Kinia

 
Brak komentarzy
 
50min.

Są potrawy, których nazwę trudno zrozumieć. To co w Polsce nazywamy "rybą po grecku" nie ma bowiem z Grecja prawdopodobnie nic wspólnego, a w każdym razie bardzo niewiele - niektórzy bowiem twierdzą, że jedna z greckich potraw rybnych miałaby być jakimś pierwowzorem naszego dania. Tak czy owak, jest ono u nas bardzo popularne. Przepis poniżej to taka jej trochę wersja "light" - wiele osób ma bowiem skłonność do przygotowywania jej z dodatkiem znacznej ilości tłuszczu, w tym do smażenia ryby. W poniższym przepisie tłuszczu jest niewiele, a ryba jest duszona na warzywach, nie zaś smażona.

Autor przepisu: EwelinaSzymanek

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Ten przepis dostałam od mojej mamy. Mama zawsze przygotowuje tę rybkę na Święta i na Sylwestra. Uwielbiamy ją!

Autor przepisu: Magpie

1 / 1

Podobne:

Przepisy na Wielkanoc

  • Babka Babka
  • Śniadanie wielkanocne Śniadanie wielkanocne
  • Mazurek Mazurek
  • Makowiec Makowiec
  • Biała kiełbasa Biała kiełbasa