Racuchy są tradycyjną potrawą w kuchni polskiej. Typowe racuchy smaży się z jabłkami, ale istnieją też wariacje bardziej współczesne: z bananami lub bakaliami. Podaje się je na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą.
Najprostszy przepis na bardzo pulchne racuchy z jabłkami. Uwaga: ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.
Racuszki przygotowuje się łatwo i szybko. Nadają się one na podwieczorek i na deser. Podane z kremowym serkiem śmietankowym i słodkimi soczystymi owocami staną się prawdziwym smakołykiem.
Takie racuszki towarzyszą mi od dzieciństwa. Babcia smażyła je na śniadanie, a do picia podawała pyszne czarne kakao. Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił racuchów.
Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne. Można je smażyć bez dodatków, choć z bananami w plasterkach są bardzo smaczne i pożywne. Podajmy je z jogurtem doprawionym cynamonem oraz odrobiną miodu. Najsmaczniejsze są prosto z patelni.
To jedno z tych prostych, smacznych i sycących dań. Tutaj w wersji niskokalorycznej, na bazie beztłuszczowego kefiru i chudego twarogu.