Chałka

    Chałka znana jest w Polsce jako plecionka, strucla albo kukiełka. To pyszne, puszyste, drożdżowe pieczywo zaplecione w charakterystyczny warkocz i upieczone na złocisty kolor.

    18 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    3godz.5min.

    Łatwy przepis na chałkę, którą się piecze w automacie do chleba. Ja ustawiam na nim opcję "lekkie pieczywo".

    Autor przepisu: Suzy

     
    1 komentarz
     
    2godz.5min.

    Przygotowanie chałki zajmuje trochę czasu, ale mimo to zdołamy ją podać na śniadanie prosto z piekarnika. Wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, włożyć do dużej miski i nakryć folią spożywczą, żeby rosło w lodówce przez noc.

    Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

     
    1 komentarz
     
    5godz.5min.

    Moim zdaniem to najlepszy przepis na chałkę. Nie wymaga wiele czasu (jak inne chleby) ani umiejętności. Wystarczy, że włożysz trochę serca w przygotowanie!

    Autor przepisu: ntbella

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

    Autor przepisu: BOBBIELLEN1

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.20min.

    Na tle tej bułki, której przepis dostalem od dwóch starszych pań na Hawajach, każde podobne pieczywo wypada blado! Zrobisz z niej najlepszy pudding chlebowy oraz najwspanialsze grzanki francuskie jakie można sobie wyobrazić. A spróbuj zanurzyć to w fondue --- PY-CHO-TA!

    Autor przepisu: Kevin Ryan

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    To proste, domowe danie przyrządzane z pokrojonej w kostkę chałki zapiekanej w serowym sosie jajecznym z porami i cebulą dymką, pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej podawać je z sałatą rzymską wymieszaną z plasterkami ogórka i połówkami pomidorków koktajlowych cherry, polaną sosem winegret.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.40min.

    Do ciasta, tuż przed formowaniem bochenków, można dodać 1 szklankę rodzynek. Bochenki można splatać w warkocze, a na koniec zrobić wieniec, zlepiając końce.

    Autor przepisu: Joan Callaway

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.55min.

    Wyjątkowo smaczna chałka z automatu do chleba. Lekka, delikatnie słodka w smaku, doskonała na każdą porę dnia.

    Autor przepisu: MARYLYN PISSERI

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.50min.

    Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.

    Autor przepisu: wałkiem_i_palilotką

     
    Brak komentarzy
     
    6godz.40min.

    Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono... ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków.

    Autor przepisu: wałkiem_i_palilotką

    1 / 2

    Podobne:

    Brioszka
    Brioszka   (9)
    Bułki
    Bułki   (80)
    Chleb
    Chleb   (326)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango