Chałka

Chałka znana jest w Polsce jako plecionka, strucla albo kukiełka. To pyszne, puszyste, drożdżowe pieczywo zaplecione w charakterystyczny warkocz i upieczone na złocisty kolor.

18 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
3godz.5min.

Łatwy przepis na chałkę, którą się piecze w automacie do chleba. Ja ustawiam na nim opcję "lekkie pieczywo".

Autor przepisu: Suzy

 
2 komentarze
 
2godz.5min.

Przygotowanie chałki zajmuje trochę czasu, ale mimo to zdołamy ją podać na śniadanie prosto z piekarnika. Wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, włożyć do dużej miski i nakryć folią spożywczą, żeby rosło w lodówce przez noc.

Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

 
1 komentarz
 
5godz.5min.

Moim zdaniem to najlepszy przepis na chałkę. Nie wymaga wiele czasu (jak inne chleby) ani umiejętności. Wystarczy, że włożysz trochę serca w przygotowanie!

Autor przepisu: ntbella

 
Brak komentarzy
 
2godz.35min.

Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

Autor przepisu: BOBBIELLEN1

 
Brak komentarzy
 
3godz.20min.

Na tle tej bułki, której przepis dostalem od dwóch starszych pań na Hawajach, każde podobne pieczywo wypada blado! Zrobisz z niej najlepszy pudding chlebowy oraz najwspanialsze grzanki francuskie jakie można sobie wyobrazić. A spróbuj zanurzyć to w fondue --- PY-CHO-TA!

Autor przepisu: Kevin Ryan

 
Brak komentarzy
 
50min.

To proste, domowe danie przyrządzane z pokrojonej w kostkę chałki zapiekanej w serowym sosie jajecznym z porami i cebulą dymką, pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej podawać je z sałatą rzymską wymieszaną z plasterkami ogórka i połówkami pomidorków koktajlowych cherry, polaną sosem winegret.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
3godz.40min.

Do ciasta, tuż przed formowaniem bochenków, można dodać 1 szklankę rodzynek. Bochenki można splatać w warkocze, a na koniec zrobić wieniec, zlepiając końce.

Autor przepisu: Joan Callaway

 
Brak komentarzy
 
3godz.50min.

Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.

Autor przepisu: wałkiem_i_palilotką

 
Brak komentarzy
 
6godz.40min.

Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono... ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków.

Autor przepisu: wałkiem_i_palilotką

 
Brak komentarzy
 
3godz.25min.

Z tego przepisu wychodzi bardzo duży i imponujący bochenek. Korzystam z niego gdy spodziewam się wielu gości na Święta.

Autor przepisu: Marilou Hitt

1 / 2

Podobne:

Brioszka
Brioszka   (9)
Bułki
Bułki   (80)
Chleb
Chleb   (322)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż