Chleb na zakwasie

Tradycyjny chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity, a pieczenie go sprawia dużo satysfakcji. Spróbuj upiec taki chleb według jednego z naszych przepisów.

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Kuchnie świata

 
3 komentarze
 
7dni10min.

Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!

Autor przepisu: Esther Nelson

 
1 komentarz
 
13godz.15min.

Upieczenie chleba na zakwasie zabiera trochę czasu, ale zdecydowanie wart jest czekania (i włożenia odrobiny wysiłku)!

Autor przepisu: Becky Richardson

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

Autor przepisu: gartenfee

 
Brak komentarzy
 
5dni10min.

Zaczyn dobry do każdego chleba na zakwasie. Nigdy już nie zabraknie Ci zaczynu, bo dzięki temu przepisowi w każdej chwili zrobisz nowy.

Autor przepisu: Becky Richardson

 
Brak komentarzy
 
15godz.15min.

Do upieczenia chleba zamiast drożdży można użyć zakwasu. Wykorzystamy w ten sposób drożdże naturalnie występujące w powietrzu. Przygotowanie zakwasu trwa długo, ale przyrządzenie chleba jest proste. Z niewielkiej ilości żytniego ciasta, które pozostanie, można ponownie przygotować zakwas.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
3godz.5min.

Prosty chleb na zakwasie pieczony w automacie do chleba. Z tego przepisu wychodzą też wspaniałe bułeczki!

Autor przepisu: Jennifer

 
Brak komentarzy
 
2dni1godz.

Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

Autor przepisu: Lilla

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Bardzo smaczny chleb przygotowywany na zakwasie z dodatkiem otrębów pszennych. Ciasto wyrabia za nas automat do chleba.

Autor przepisu: Warren Wickland

 
Brak komentarzy
 
3godz.5min.

Aby osiągnąć naprawdę dobry smak, użyj dobrego, wypróbowanego zakwasu. (Cebula nie jest typowym dodatkiem do chleba z San Francisco, więc nie traktuj jej obowiązkowo.)

Autor przepisu: Donna

 
Brak komentarzy
 
18godz.15min.

Chleb w 100% na zakwasie. Ciężki, z wilgotnym miąższem. W oryginale z siemieniem lnianym, u mnie z pestkami dyni i słonecznika.

Autor przepisu: Dom

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż