Chleb na zakwasie

    Tradycyjny chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity, a pieczenie go sprawia dużo satysfakcji. Spróbuj upiec taki chleb według jednego z naszych przepisów.

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Kuchnie świata

     
    3 komentarze
     
    7dni10min.

    Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!

    Autor przepisu: Esther Nelson

     
    1 komentarz
     
    13godz.15min.

    Upieczenie chleba na zakwasie zabiera trochę czasu, ale zdecydowanie wart jest czekania (i włożenia odrobiny wysiłku)!

    Autor przepisu: Becky Richardson

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.5min.

    Prosty chleb na zakwasie pieczony w automacie do chleba. Z tego przepisu wychodzą też wspaniałe bułeczki!

    Autor przepisu: Jennifer

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.40min.

    Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

    Autor przepisu: gartenfee

     
    Brak komentarzy
     
    5dni10min.

    Zaczyn dobry do każdego chleba na zakwasie. Nigdy już nie zabraknie Ci zaczynu, bo dzięki temu przepisowi w każdej chwili zrobisz nowy.

    Autor przepisu: Becky Richardson

     
    Brak komentarzy
     
    15godz.15min.

    Do upieczenia chleba zamiast drożdży można użyć zakwasu. Wykorzystamy w ten sposób drożdże naturalnie występujące w powietrzu. Przygotowanie zakwasu trwa długo, ale przyrządzenie chleba jest proste. Z niewielkiej ilości żytniego ciasta, które pozostanie, można ponownie przygotować zakwas.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.5min.

    Aby osiągnąć naprawdę dobry smak, użyj dobrego, wypróbowanego zakwasu. (Cebula nie jest typowym dodatkiem do chleba z San Francisco, więc nie traktuj jej obowiązkowo.)

    Autor przepisu: Donna

     
    Brak komentarzy
     
    2dni1godz.

    Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

    Autor przepisu: Lilla

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.40min.

    Bardzo smaczny chleb przygotowywany na zakwasie z dodatkiem otrębów pszennych. Ciasto wyrabia za nas automat do chleba.

    Autor przepisu: Warren Wickland

     
    Brak komentarzy
     
    18godz.15min.

    Chleb w 100% na zakwasie. Ciężki, z wilgotnym miąższem. W oryginale z siemieniem lnianym, u mnie z pestkami dyni i słonecznika.

    Autor przepisu: Dom

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango