Sos beszamelowy to francuski sos wymyślony na dworze Ludwika XIV. W realiach polskich sos ten to zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Sprawdźcie nasze przepisy na dania z beszamelem i obejrzyjcie nasz film video pokazujący jak ten sos przygotować!
Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do lasagne i innych zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem.
Gotuję już wiele lat i zauważyłam, że najlepsza lasagne to ta, którą się długo przygotowuje! Sos mięsny gotuje się na małym ogniu dość długo, aby wydobyć pełen smak, ale efekt końcowy jest tego wart. Można do niego użyć mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Tą lasagne można obczęstować 12 osób, więc jest doskonała na przyjęcie, albo na serię obiadów w ciągu tygodnia. Zobaczcie też nasz przepis video!
Zaletą tego dania jest prostota wykonania, a także niepowtarzalny smak. Towarzystwo sosu beszamelowego z nutką czosnku, a także lekkiej sałatki, dodaje posiłkowi charakteru. Danie jest sycące, oryginalne i smaczne. Nic dodać, nic ująć.
Ryba zapiekana w pysznym sosie. Najlepiej smakuje tu: karp, lin, dorsz, szczupak, leszcz lub sandacz.
Pyszny makaron cannelloni nadziewany mielonym mięsem wołowo-wieprzowym i zapiekany w sosie serowym i pomidorowym. Łatwo się go przygotowuje i jest to dobre danie dla gości. Proporcje łatwo przeliczyć, jeśli spodziewamy się większej ich ilości. Tutaj mamy 6 rurek cannelloni na osobę.