Barszcz biały

Barszcz biały tradycyjnie przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak pyszny barszczyk na białej kiełbasie można przygotować o każdej porze roku. Często nazwę tę stosuje się zamiennie z "żurkiem", który jest jednak tradycyjnie gotowany na zakwasie żytnim.


7 przepisów

Filtruj
 
5dni10min.

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

Autor przepisu:oleńka

 
2dni1godz.

Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.

Autor przepisu:marsha

 
1godz.20min.

Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.

Autor przepisu:Jola

 
Brak komentarzy
 
2dni1godz.

Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

Autor przepisu:Lilla

 
Brak komentarzy
 
4godz.20min.

Barszcz biały mocno grzybowy. Lekko kwaskowaty, bo na zakwasie. Wspaniale smakuje także na drugi dzień, zwłaszcza na śniadanie. Podawać z puree z ziemniaków.

Autor przepisu:oleńka

 
Brak komentarzy
 
4dni1godz.

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.

Autor przepisu:mar_janna

 
Brak komentarzy
 
35min.

Do tego barszczu będzie nam potrzebny zakwas, który robimy z mąki pszennej, bo jest delikatniejszy niż z żytniej, czy owsianej. Ostatecznie możemy posłużyć się kupnym. Własny robimy 3 dni wcześniej.

Autor przepisu:apfel

1 / 1

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Szparagi - jak je przechowywać i gotować Szparagi - jak je przechowywać i gotować
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt