Tu znajdziesz najlepsze przepisy na bulion, zwany też wywarem. Są tu przepisy na wywar warzywny, drobiowy, wołowy, a nawet na wywar tajski. Taki bulion jest niezbędny do przygotowania sosów i zup.
Tego lekkiego wywaru używa się do przyrządzenia delikatnych zup i sosów oraz risotta i innych podobnych potraw. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażalniku do miesiąca.
Nie ma prostszego sposobu na bulion drobiowy! W tej wersji powstaje on z resztek pieczonego kurczaka i kilku warzyw oraz przypraw, które gotują się same, bez Twojego nadzoru, przez kilka godzin, aby powstał wyśmienity rosół. Zobacz nasz przepis video z tym bulionem!
Doskonały wywar drobiowy do zup i sosów. Cebula, seler, marchewka i goździki gotowane z kurczakiem dają aromatyczny, domowy bulion.
Kości upieczonego kurczaka można wykorzystać do przyrządzenia pysznego wywaru. Nadają mu one wspaniały smak, dzięki czemu powstaje wysokokaloryczna podstawa do zup bądź potraw mięsnych. W trakcie gotowania od kości mogą odpaść kawałeczki mięsa, dzięki czemu smak wywaru będzie jeszcze wyrazistszy.
Wspaniały, aromatyczny wywar z warzyw, który można wykorzystać do zup, sosów, można go również mrozić. Warzywa, które zostają z gotowania można po prostu zjeść. Polecam ten bulion do przygotowania risotto!