Domowy makaron

Teraz możesz się nauczyć jak zrobić domowy makaron i to w wielu kształtach. Możesz go zrobić szybciej i łatwiej za pomocą maszynki do makaronu, ale jeśli nie masz takiego urządzenia, to wystarczy zwykły wałek. Sprawdź nasze przepisy na różne rodzaje makaronu!

15 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
20min.

Prosty przepis na domowy makaron. Z powodzeniem można podwoić lub potroić proporcje wedle zapotrzebowania.

Autor przepisu: Pat

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

Autor przepisu: AkademiaKulinarna2016

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Ten zielony makaron szpinakowy ma bardzo ciekawą teksturę i smak – ale smakuje lepiej niż kupny makaron szpinakowy, bo jest świeży. Można go użyć do zup lub sosów - smakuje świetnie w obu wersjach. Przepis jest łatwy i zapewniam, że dostaniesz mnóstwo komplementów, kiedy podasz ten makaron!

Autor przepisu: McKenzie Delling

 
Brak komentarzy
 
50min.

Domowy makaron na lasagne robi się prościej niż Ci się wydaje. I nie trzeba nawet mieć maszynki do robienia makaronu, wystarczy wałek. W dodatku takiego makaronu nie trzeba wcześniej podgotować i można go wykroić do takiej wielkości, aby idealnie pasował do używanego naczynia żaroodpornego!

Autor przepisu: alemarsi

 
Brak komentarzy
 
55min.

Mąka, jajka i sól - to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić pyszny domowy makaron. Oto najprostszy, oryginalny włoski przepis na ciasto na makaron, które możesz powykrawać w dowolne kształty i zrobić z niego np. do lasagne, ravioli, tagliatelle, czy tortellini! Nie potrzeba nawet używać maszynki do makaronu.

Autor przepisu: alemarsi

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Przepis na tradycyjny włoski makaron z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Z tego ciasta można zrobić makaron farfalle (kokardki), tagliatelle lub ravioli. Można do tego użyć maszynki do robienia makaronu lub po prostu wałka.

Autor przepisu: tea

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Prosty przepis na domowy makaron tagliatelle, czyli wstążki. Taki makaron zrobiony samodzielnie w domu smakuje najlepiej! Podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym sosem.

Autor przepisu: alemarsi

 
Brak komentarzy
 
55min.

Domowy, świeży makaron o zielonym kolorze - idealny na obiad! Można go przygotować z ulubionym sosem, lub np. zapiec w lasagne. Ważne, aby dobrze odcisnąć szpinak, bo nadmiar wody sprawi, że ciasto nam nie wyjdzie.

Autor przepisu: alemarsi

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Cavatelli to makaron typowy dla południa Włoch, zrobiony z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Wspaniale pasuje do niego prosty sos pomidorowy lub sos bolognese.

Autor przepisu: Bernadette

 
Brak komentarzy
 
55min.

Mąka, jajka, sól plus dwie łyżki przecieru pomidorowego - i już mamy pyszny domowy makaron o pięknym czerwonawym kolorze i lekko pomidorowym smaku. Ciasto można powykrawać w dowolne kształty i zrobić z niego np. lasagne, ravioli, tagliatelle, czy tortellini! Nie potrzeba nawet używać maszynki do makaronu.

Autor przepisu: alemarsi

1 / 2

Sprawdź też:

Przepisy na grilla

  • Szaszłyki Szaszłyki
  • Ryba z grilla Ryba z grilla
  • Warzywa z grilla Warzywa z grilla
  • Mięso z grilla Mięso z grilla
  • Dodatki do grilla Dodatki do grilla