Curry z kurczakiem

    Kurczak w pikantnym sosie curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Najczęściej podawana z ryżem, ale może znajdziecie tutaj inne przepisy, które Was zaciekawią.

    15 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    45min.

    Szybki obiad i w dodatku niesamowicie smaczny - curry po tajsku z kurczakiem, z czerwoną pastą curry. Jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze - po prostu wystarczy dodać więcej pasty. W moim wydaniu jest delikatne, ale bardzo aromatyczne. Polecam!

    Autor przepisu: EatMe

     
    1 komentarz
     
    1godz.5min.

    To prosty, pożywny posiłek, doskonały na obiad w środku tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, a następnie podaje z warzywami duszonymi w kremowym, kokosowym sosie z odrobiną chilli i curry. Podawać z ryżem.

    Autor przepisu: Brigitte

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Curry z kurczakiem, garam masala, makiem i pastą czosnkowo-imbirową. Taką pastę można przygotować z 5 zgniecionych ząbków czosnku, 1/4 szklanki imbiru i 1/2 łyżeczki soli. Garam masala to przyprawa indyjska i zwykle jest dostępna w supermarketach.

    Autor przepisu: SAI

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

    Autor przepisu: Sheneiza Lookman

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.30min.

    Proste curry z jabłkami, które nadają mu ciekawego smaku. Idealne na obiad, gdy za oknem zimno lub pada deszcz.

    Autor przepisu: CHRISTYJ

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To łagodne curry z kurczakiem i bananami, wzbogacone migdałami i jogurtem, ma wspaniałą kremową konsystencję. Udka kurczaka bez skóry i kości są smaczne, wygodne do jedzenia, szybko się je przyrządza i zawierają mało tłuszczu. Świetnie smakują z ryżem basmati i chrupkim grillowanym chlebem naan.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.10min.

    To popisowy przepis mojej mamy. Prosty i wszyscy go uwielbiają. Kurczak marynowany w sosie ostrygowym, czosnku i curry, a potem smażony. Pysznie chrupiący!

    Autor przepisu: Saadiah Din

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Ten przepis mam prosto ze Sri Lanki. Tamtejsze curry różni się od tajskiego i innych odmian. Spróbujcie sami, bo jest bardzo proste i pyszne. Żeby przygotować więcej porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

    Autor przepisu: EatMe

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Szybkie czerwone curry z kurczakiem, cukinią, papryką i marchewką. Oczywiście są tu też tradycyjne składniki tego dania, czyli mleczko kokosowe i czerwona pasta curry. Gotowe w 20 minut!

    Autor przepisu: THEKNACKEREDCHEF

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.30min.

    Zdrowa i smaczna sałatka z kurczaka z akcentem owocowym - świetna na croissanty lub do chleba pita. Uwaga: najlepiej jeść następnego dnia. Pozwala to składnikom dobrze się ze sobą wymieszać i „przegryźć", co daje pełniejszy smak.

    Autor przepisu: Karen L. Baker

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango