Curry z kurczakiem

Kurczak w pikantnym sosie curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Najczęściej podawana z ryżem, ale może znajdziecie tutaj inne przepisy, które Was zaciekawią.

14 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
45min.

Szybki obiad i w dodatku niesamowicie smaczny - curry po tajsku z kurczakiem, z czerwoną pastą curry. Jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze - po prostu wystarczy dodać więcej pasty. W moim wydaniu jest delikatne, ale bardzo aromatyczne. Polecam!

Autor przepisu: EatMe

 
1 komentarz
 
1godz.5min.

To prosty, pożywny posiłek, doskonały na obiad w środku tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, a następnie podaje z warzywami duszonymi w kremowym, kokosowym sosie z odrobiną chilli i curry. Podawać z ryżem.

Autor przepisu: Brigitte

 
Brak komentarzy
 
40min.

Curry z kurczakiem, garam masala, makiem i pastą czosnkowo-imbirową. Taką pastę można przygotować z 5 zgniecionych ząbków czosnku, 1/4 szklanki imbiru i 1/2 łyżeczki soli. Garam masala to przyprawa indyjska i zwykle jest dostępna w supermarketach.

Autor przepisu: SAI

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

Autor przepisu: Sheneiza Lookman

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Proste curry z jabłkami, które nadają mu ciekawego smaku. Idealne na obiad, gdy za oknem zimno lub pada deszcz.

Autor przepisu: CHRISTYJ

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

To popisowy przepis mojej mamy. Prosty i wszyscy go uwielbiają. Kurczak marynowany w sosie ostrygowym, czosnku i curry, a potem smażony. Pysznie chrupiący!

Autor przepisu: Saadiah Din

 
Brak komentarzy
 
2godz.25min.

Lekko zmieniony przepis, który otrzymałam od znajomej gospodyni domowej ze stanu Minesota. Pyszna zupa, którą można ugotować w wolnowarze, dobrze się ją zamraża.

Autor przepisu: Sue

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Zdrowa i smaczna sałatka z kurczaka z akcentem owocowym - świetna na croissanty lub do chleba pita. Uwaga: najlepiej jeść następnego dnia. Pozwala to składnikom dobrze się ze sobą wymieszać i „przegryźć", co daje pełniejszy smak.

Autor przepisu: Karen L. Baker

 
Brak komentarzy
 
30min.

Ten przepis mam prosto ze Sri Lanki. Tamtejsze curry różni się od tajskiego i innych odmian. Spróbujcie sami, bo jest bardzo proste i pyszne. Żeby przygotować więcej porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

Autor przepisu: EatMe

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To łagodne curry z kurczakiem i bananami, wzbogacone migdałami i jogurtem, ma wspaniałą kremową konsystencję. Udka kurczaka bez skóry i kości są smaczne, wygodne do jedzenia, szybko się je przyrządza i zawierają mało tłuszczu. Świetnie smakują z ryżem basmati i chrupkim grillowanym chlebem naan.

Autor przepisu: Norma MacMillan

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż