Fasola Jaś, znana też jako "Piękny Jaś" to warzywo strączkowe popularne w daniach kuchni polskiej. Częsty składnik zup, sałatek i dań wegetariańskich, ale przede wszystkim fasolki po bretońsku. Sprawdźcie nasze przepisy!
Znana z Wielkiej Brytanii jednak zmodyfikowana na polskim gruncie. Nie ma to jak polska kiełbasa w fasolce po bretońsku!
Fasolkę po bretońsku lubię tylko w wykonaniu mojej mamy - i to jest jej przepis. Nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista, po prostu jest idealna!!!
Prosta i szybka do zrobienia fasolka po bretońsku (po całonocnym moczeniu fasoli). O wiele lepsza od brytyjskiej!
Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.
Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.