Fasola Jaś

Fasola Jaś, znana też jako "Piękny Jaś" to warzywo strączkowe popularne w daniach kuchni polskiej. Częsty składnik zup, sałatek i dań wegetariańskich, ale przede wszystkim fasolki po bretońsku. Sprawdźcie nasze przepisy!

19 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
27 komentarzy
 
11godz.35min.

Fasolkę po bretońsku lubię tylko w wykonaniu mojej mamy - i to jest jej przepis. Nie jest za tłusta, za gęsta, zbyt wodnista, po prostu jest idealna!!!

Autor przepisu:oleńka

 
1 komentarz
 
2godz.5min.

Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.

Autor przepisu: Grace and Mae

 
1 komentarz
 
1dzień1godz.

Prosta i szybka do zrobienia fasolka po bretońsku (po całonocnym moczeniu fasoli). O wiele lepsza od brytyjskiej!

Autor przepisu:Jacek

 
1 komentarz
 
12godz.

To pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę!

Autor przepisu:oleńka

 
1 komentarz
 
1dzień1godz.

Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.

Autor przepisu:Jola

 
1 komentarz
 
9godz.10min.

Fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem. Uwaga: fasolę trzeba moczyć przez noc, więc zaplanujmy to danie dzień wcześniej.

Autor przepisu:ElaiWlodek

 
1 komentarz
 
1dzień1godz.

Znana z Wielkiej Brytanii jednak zmodyfikowana na polskim gruncie. Nie ma to jak polska kiełbasa w fasolce po bretońsku!

Autor przepisu:Sylwka

 
Brak komentarzy
 
30min.

Potrawa ta, doprawiona bliskowschodnimi przyprawami, jest pełna warzyw i innych bogatych w błonnik składników. Przechowana przez noc w lodówce i ponownie podgrzana smakuje jeszcze lepiej, dlatego można ją przyrządzić poprzedniego wieczoru. Najlepiej podawać ją z kuskusem.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Ten pilaw, przygotowany z kuskusu i warzyw, nie jest zbyt tłusty i będzie zdrowym daniem głównym lub dodatkiem do mięsa przygotowanego w możliwie najprostszy sposób. Resztki tego dania można następnego dnia wykorzystać jako wyśmienite nadzienie do kurczaka lub innego drobiu.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
3godz.

Zdrowa zupa fasolowa z szynką. Łatwa do przygotowania i jest świetnym sposobem na wykorzystanie golonki. W tej zupie jest też wiele różnych warzyw.

Autor przepisu: J. A. McConville

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Pigwa Pigwa
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt