Garam masala

Garam masala to w dosłowym tłumaczeniu "ostra przyprawa" - wyśmienita w smaku mieszanka wywodząca się z kuchni indyjskiej, w której skład wchodzą: kumin, kolendra, kozieradka, gorczyca, goździki, imbir, anyż i cynamon. Sprawdźcie nasze przepisy i przygotujecie coś smacznego!

17 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
2godz.5min.

Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.

Autor przepisu: Grace and Mae

 
2 komentarze
 
40min.

Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
40min.

Curry z kurczakiem, garam masala, makiem i pastą czosnkowo-imbirową. Taką pastę można przygotować z 5 zgniecionych ząbków czosnku, 1/4 szklanki imbiru i 1/2 łyżeczki soli. Garam masala to przyprawa indyjska i zwykle jest dostępna w supermarketach.

Autor przepisu: SAI

 
Brak komentarzy
 
15min.

Indyjski pikantny przepis. Idealnie pasuje do pachnącego ryżu basmati.

Autor przepisu: Kha nel

 
Brak komentarzy
 
30min.

Aromatyczne curry, które można doprawić do swoich upodobań. Jest tu zielona papryka, ale można poeksperymentować z innymi warzywami, na przykład dodać kalafior, czerwoną paprykę, itp.

Autor przepisu: missjazzcullen

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Panir to indyjski ser podobny do ricotty, ale bardziej suchy. Do curry z groszkiem dodamy domowej roboty panir. Podane z ryżem będzie posiłkiem doskonale zrównoważonym pod względem odżywczym.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

Autor przepisu: Sheneiza Lookman

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To pożywne, lekko pikantne curry, przyrządzane z gotowej soczewicy puy, jest doskonałą potrawą, jeśli musimy szybko nakarmić głodną rodzinę. Świetnie smakuje z podgrzanym chlebkiem naan oraz tartą marchwią.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Odrobina przypraw może zamienić kilka zwykłych produktów w coś naprawdę wyjątkowego. Ta prosta pożywna potrawa dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i mikroelementów, a także odpowiednie proporcje białka i błonnika. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati lub chlebkiem naan na ciepło.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

W klasycznym curry nie ma indyka, ale ta wersja jest bardzo smaczna. Jest w niej sporo przypraw, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, kurkuma i kumin.

Autor przepisu: iluvbread

1 / 2

Podobne:

Kumin
Kumin   (144)
Kurkuma
Kurkuma   (71)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż