Garam masala

    Garam masala to w dosłowym tłumaczeniu "ostra przyprawa" - wyśmienita w smaku mieszanka wywodząca się z kuchni indyjskiej, w której skład wchodzą: kumin, kolendra, kozieradka, gorczyca, goździki, imbir, anyż i cynamon. Sprawdźcie nasze przepisy i przygotujecie coś smacznego!

    17 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    2 komentarze
     
    2godz.5min.

    Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.

    Autor przepisu: Grace and Mae

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Aromatyczne curry, które można doprawić do swoich upodobań. Jest tu zielona papryka, ale można poeksperymentować z innymi warzywami, na przykład dodać kalafior, czerwoną paprykę, itp.

    Autor przepisu: missjazzcullen

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Curry z kurczakiem, garam masala, makiem i pastą czosnkowo-imbirową. Taką pastę można przygotować z 5 zgniecionych ząbków czosnku, 1/4 szklanki imbiru i 1/2 łyżeczki soli. Garam masala to przyprawa indyjska i zwykle jest dostępna w supermarketach.

    Autor przepisu: SAI

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    Indyjski pikantny przepis. Idealnie pasuje do pachnącego ryżu basmati.

    Autor przepisu: Kha nel

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

    Autor przepisu: Sheneiza Lookman

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To łagodne curry z kurczakiem i bananami, wzbogacone migdałami i jogurtem, ma wspaniałą kremową konsystencję. Udka kurczaka bez skóry i kości są smaczne, wygodne do jedzenia, szybko się je przyrządza i zawierają mało tłuszczu. Świetnie smakują z ryżem basmati i chrupkim grillowanym chlebem naan.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Panir to indyjski ser podobny do ricotty, ale bardziej suchy. Do curry z groszkiem dodamy domowej roboty panir. Podane z ryżem będzie posiłkiem doskonale zrównoważonym pod względem odżywczym.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To pożywne, lekko pikantne curry, przyrządzane z gotowej soczewicy puy, jest doskonałą potrawą, jeśli musimy szybko nakarmić głodną rodzinę. Świetnie smakuje z podgrzanym chlebkiem naan oraz tartą marchwią.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.10min.

    W klasycznym curry nie ma indyka, ale ta wersja jest bardzo smaczna. Jest w niej sporo przypraw, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, kurkuma i kumin.

    Autor przepisu: iluvbread

    1 / 2

    Podobne:

    Kumin
    Kumin   (143)
    Kurkuma
    Kurkuma   (73)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango