Kasztany

Kasztany jadalne są szczególnie rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego, w Polsce są raczej mało popularne. A szkoda, bo są smaczną, lekkostrawną i zdrową przekąską. Najpopularniejsze są pieczone, ale można ich użyć do farszu pieczonej kaczki lub gęsi, do ciast, a nawet do zup. Sprawdźcie nasze przepisy!

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
1godz.

Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

Autor przepisu: Schneeball

 
1 komentarz
 
20min.

Pieczone kasztany są cudowną przekąską do chrupania w zimowe dni. Szybko i łatwo się je przygotowuje - a smakują fantastycznie!

Autor przepisu: vewohl

 
1 komentarz
 
14godz.10min.

Kiedy tylko jest jakaś ważna okazja do świętowania - piekę kaczkę. Powinno się ją marynować przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Do kaczki zwykle podaję brokuły i "ziemniaki księżnej". Nadzienie może też posłużyć do innego drobiu.

Autor przepisu: babsi_s

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Bezglutenowe ciasto z jadalnymi kasztanami, które wymaga nieco wysiłku, ale naprawdę warto. Pyszne, bogate w smaku i uzależniające. Łączy smaki kasztanów, migdałów, czekolady i brandy. Czego więcej można chcieć? Doskonałe na specjalne okazje, na przykład na Święta.

Autor przepisu: Naschkatze

 
Brak komentarzy
 
3godz.40min.

Nie jestem pewna, co moja rodzina bardziej lubi - gęś, czy pyszne nadzienie z kasztanów i jabłek! To będzie ulubiony świąteczny przepis całej Twoje rodziny - gwarantuję!

Autor przepisu: Marianne

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

Małą dynię nadziejemy mieszanką białego i dzikiego ryżu, kasztanami, suszonymi żurawinami i mozzarellą. Nadają się do tego wszystkie drobne odmiany dyni, takie jak dynia zwyczajna, turbanowa i kabaczek żołędziowy, a także małe okazy dyni olbrzymiej.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.5min.

Sarnina jest pyszna i zawiera bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Można nią zastępować wołowinę w daniach pieczonych i duszonych. W tym przepisie porto i buraki podkreślają smak i kolor mięsa, natomiast dzięki dodaniu kasztanów potrawa ma ciekawą konsystencję.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1godz.35min.

Niesamowicie pyszna i kremowa zupa. Dodaje się do niej puree z kasztanów, śmietanę i koniak. Najlepsza na zimne popołudnia.

Autor przepisu: Leckerschmecker

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To świetny przepis na świąteczną przystawkę. Doskonałe na zimę, do pieczonego indyka lub gęsi. Łatwy sposób na obranie kasztanów to zanurzyć je na 2 minuty we wrzątku, potem wystarczy je wyjąć i obrać.

Autor przepisu: Anizou

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Te popularne chińskie zakąski, znane też pod angielską nazwą spring rolls, nadziewane kurczakiem i kruchymi warzywami, przygotujemy w oryginalny sposób, z ciasta filo, a nie płatów wonton. Ponadto upieczemy je, a nie usmażymy w głębokim tłuszczu. Można je podawać z sosem chutney oraz orientalną sałatką lub jako przekąskę podczas przyjęcia.

Autor przepisu: Maggie Pannell

1 / 2

Podobne:

Pistacje
Pistacje   (38)
Migdały
Migdały   (295)
Orzechy
Orzechy   (833)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż