Kasztany

    Kasztany jadalne są szczególnie rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego, w Polsce są raczej mało popularne. A szkoda, bo są smaczną, lekkostrawną i zdrową przekąską. Najpopularniejsze są pieczone, ale można ich użyć do farszu pieczonej kaczki lub gęsi, do ciast, a nawet do zup. Sprawdźcie nasze przepisy!

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    1godz.

    Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

    Autor przepisu: Schneeball

     
    1 komentarz
     
    20min.

    Pieczone kasztany są cudowną przekąską do chrupania w zimowe dni. Szybko i łatwo się je przygotowuje - a smakują fantastycznie!

    Autor przepisu: vewohl

     
    1 komentarz
     
    14godz.10min.

    Kiedy tylko jest jakaś ważna okazja do świętowania - piekę kaczkę. Powinno się ją marynować przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Do kaczki zwykle podaję brokuły i "ziemniaki księżnej". Nadzienie może też posłużyć do innego drobiu.

    Autor przepisu: babsi_s

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.40min.

    Bezglutenowe ciasto z jadalnymi kasztanami, które wymaga nieco wysiłku, ale naprawdę warto. Pyszne, bogate w smaku i uzależniające. Łączy smaki kasztanów, migdałów, czekolady i brandy. Czego więcej można chcieć? Doskonałe na specjalne okazje, na przykład na Święta.

    Autor przepisu: Naschkatze

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.40min.

    Nie jestem pewna, co moja rodzina bardziej lubi - gęś, czy pyszne nadzienie z kasztanów i jabłek! To będzie ulubiony świąteczny przepis całej Twoje rodziny - gwarantuję!

    Autor przepisu: Marianne

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.10min.

    Małą dynię nadziejemy mieszanką białego i dzikiego ryżu, kasztanami, suszonymi żurawinami i mozzarellą. Nadają się do tego wszystkie drobne odmiany dyni, takie jak dynia zwyczajna, turbanowa i kabaczek żołędziowy, a także małe okazy dyni olbrzymiej.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.5min.

    Sarnina jest pyszna i zawiera bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Można nią zastępować wołowinę w daniach pieczonych i duszonych. W tym przepisie porto i buraki podkreślają smak i kolor mięsa, natomiast dzięki dodaniu kasztanów potrawa ma ciekawą konsystencję.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.35min.

    Niesamowicie pyszna i kremowa zupa. Dodaje się do niej puree z kasztanów, śmietanę i koniak. Najlepsza na zimne popołudnia.

    Autor przepisu: Leckerschmecker

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To świetny przepis na świąteczną przystawkę. Doskonałe na zimę, do pieczonego indyka lub gęsi. Łatwy sposób na obranie kasztanów to zanurzyć je na 2 minuty we wrzątku, potem wystarczy je wyjąć i obrać.

    Autor przepisu: Anizou

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.15min.

    Te popularne chińskie zakąski, znane też pod angielską nazwą spring rolls, nadziewane kurczakiem i kruchymi warzywami, przygotujemy w oryginalny sposób, z ciasta filo, a nie płatów wonton. Ponadto upieczemy je, a nie usmażymy w głębokim tłuszczu. Można je podawać z sosem chutney oraz orientalną sałatką lub jako przekąskę podczas przyjęcia.

    Autor przepisu: Maggie Pannell

    1 / 2

    Podobne:

    Pistacje
    Pistacje   (39)
    Migdały
    Migdały   (296)
    Orzechy
    Orzechy   (858)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango