Polenta

Polenta to włoska potrawa ludowa z kaszki lub mąki kukurydzianej, która często podawana jest z mięsem i warzywami. Może również stanowić świetny dodatek do ryb.

15 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

Ratatouille - klasyczne danie warzywne z południa Francji, które można jeść i na ciepło, i na zimno. Można je podać samo, z chlebem domowej roboty, lub jako nadzienie w naleśnikach, albo też z polentą.

Autor przepisu: Christine

 
Brak komentarzy
 
40min.

Plasterki wędzonego pstrąga, kremowy ser i świeży koperek będą pysznym nadzieniem tej lekkiej rolady. Kiedy na nią patrzymy, trudno nam uwierzyć, że tak łatwo ją przyrządzić. Najważniejsze to mocno odcisnąć szpinak z wody, zanim dodamy go do sosu. Podawać z sałatką z podłużnych pomidorków i razowymi bułkami.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
2godz.45min.

Kwadraciki ugotowanej polenty przypieczone na grillu z błękitnym serem. Prosty i pyszny wegetariański dodatek do dań na przyjęcie z grillem. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą!

Autor przepisu: Syd

 
Brak komentarzy
 
4godz.35min.

Po co kupować gotową polentę, kiedy można ją zrobić samemu i to taniej? Świetne smakuje na następny dzień! Po wyjęciu z lodówki polentę można podawać na wiele sposobów: pokrojoną w plastry i podsmażoną, albo zamiast ziemniaków lub ryżu.

Autor przepisu: Dawn

 
Brak komentarzy
 
35min.

Ten uniwersalny dodatek pasuje doskonale do wieprzowiny, kurczaka, wołowiny albo ryb. Sztuką jest dodawanie kaszki kukurydzianej bardzo powoli przy jednoczesnym szybkim mieszaniu, aby nie powstawały grudki.

Autor przepisu: dadrules

 
Brak komentarzy
 
3godz.15min.

W tym gulaszu mięso gotuje się we własnym sosie. Musi się on gotować przez dwie do trzech godzin, więc trzeba go zaplanować zawczasu lub przyrządzić dzień wcześniej, bo po odgrzaniu smakuje nawet lepiej! Świetnie pasują do niego szpecle (kluski rodem z Niemiec) albo polenta.

Autor przepisu: barbarella

 
Brak komentarzy
 
35min.

Chleb kukurydziany to chleb ekspresowy (trochę jak chleb na sodzie). W jego skład wchodzi mąka pszenna i kukurydziana. Jest przepyszny sam, ale też pasuje doskonale do chilli con carne.

Autor przepisu: Elke_04315

 
Brak komentarzy
 
42min.

Polenta to uniwersalny produkt, czego dowodem jest ta pizza, której blat przyrządzono z opieczonej polenty. Jest ona dość mdła, ale łatwo przejmuje smak innych składników, takich jak tuńczyk, oliwki, zioła i sos pomidorowy, które układa się na pizzy. Podawać z sałatką z zielonych warzyw.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Polenta to ulubione “purée” mieszkańców północnych regionów Włoch. Od pewnego czasu zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. W tym przepisie doprawioną parmezanem polentę, która jeszcze się nie zsiadła, podamy z fasolą borlotti i kremowym sosem z grzybów leśnych.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.35min.

Opieczone plastry polenty pokryte roztopionymi serami gorgonzolą i ricottą to pyszne i kuszące danie, świetne na przekąskę. Podaje się je na gorąco z listkami sałaty.

Autor przepisu: Catherine Atkinson

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Jak zbudować domek z piernika Jak zbudować domek z piernika
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt