Kapusta włoska

Kapusta włoska o dekoracyjnych i pomarszczonych liściach pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz mikroelementy. Może być gotowana, duszona lub kiszona ale najlepsza jest na surowo, jako składnik surówek i sałatek.

19 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
3 komentarze
 
50min.

Kurczak podsmażany metodą stir-fry z marchewką, selerem i kapustą, a potem lekko przyprawiony pomarańczą i sezamem, to bardzo smaczne nadzienie naleśników. Takie danie przypadnie do gustu osobom, którym znudziły się tradycyjne sposoby przyrządzania kurczaka.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.45min.

Paszteciki te są doskonałą przekąską, można też podać dwa paszteciki jako lekki posiłek. Kolorowe nadzienie to mieszanka chudego mielonego mięsa kurczaka i mnóstwa warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i świeżych ziół dla wzbogacenia smaku. Paszteciki podaje się z pikantnym żurawinowym sosem przyprawowym.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
9godz.40min.

Tę prostą i pożywną zupę z Toskanii bardzo łatwo zrobić. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć suszoną fasolę. Można też wykorzystać fasolę z puszki i przyrządzić szybką wersję tej zupy. Najlepiej podawać z podgrzaną ciabattą lub chlebem wiejskim.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.10min.

Wspaniałe gołąbki według przepisu mojej mamy. To niesamowicie sycące danie obowiązkowo pojawia się na stole na rodzinnych uroczystościach i różnych imprezach. Doskonałe podawane zarówno z sosem grzybowym jak i pomidorowym.

Autor przepisu:alaola

 
Brak komentarzy
 
1godz.50min.

Tradycyjny barszcz gotowany na rosole z kości wieprzowych. Można dodać fasolkę perłową, a w lecie świeżą szparagową.

Autor przepisu:UrszulaCiąglińska

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Taką sałatkę bardzo łatwo przygotować w sezonie, zapakować do słoików, a potem będzie jak znalazł na przystawkę lub dodatek do obiadu.

Autor przepisu:ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
50min.

Zapiekanka z wędzonego łupacza i ziemniaków, delikatnie doprawiona curry, doskonale nadaje się na ciepły, sycący lunch. Dzięki dodaniu kapusty włoskiej danie przyjemnie chrupie i zawiera dużo witamin. Aby potrawa ta stanowiła pełny, zrównoważony posiłek, najlepiej podać ją z sałatą albo sałatką z pomidorów.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
25min.

Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
16min.

Dzięki odrobinie fantazji i paru egzotycznym składnikom nawet z pospolitych warzyw można przyrządzić wyjątkową potrawę. To soczyste danie stir-fry jest pyszne i cudownie chrupie. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw orientalnych, ale można je także podać do innych dań rybnych, drobiu i mięsa z grilla.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
25min.

Kapusta włoska to tanie, zdrowe i wszechstronne warzywo. Doskonale pasuje do wołowiny lub jagnięciny. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako dodatki obiadowe do pieczonych mięs.

Autor przepisu: Marianne

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przetwory owocowe Przetwory owocowe
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt