Stek wołowy

Mięso na stek musi być najlepszej jakości. Reszta zależy od wyobraźni kucharza i ulubionych dodatków.


18 przepisów

Filtruj
 
Brak komentarzy
 
1godz.

Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
30min.

To zdrowe danie doskonale nadaje się na obiad dla dzieci. Wystarczy wstawić na krótko do opiekacza okrojone z tłuszczu steki z szynki, nałożyć na wierzch krążki ananasa i polać czatnejem z mango. Steki podaje się z ryżem i sałatką jarzynową, skrapiając wszystko pysznym sosem pomarańczowym.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Czyż jest coś wspanialszego od perfekcyjnie przygotowanego steka na grillu? Ten przepis jest doskonały, a dodatek masła sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne.

Autor przepisu: Solana

 
Brak komentarzy
 
45min.

Cudownie prosty sposób na stek i na pyszny posiłek dla miłośników wołowiny i cebuli! Świetnie pasują do niego ziemniaki utłuczone ze śmietaną i zielona sałata. I nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina!

Autor przepisu: Julian

 
Brak komentarzy
 
6godz.40min.

Stek pachnący słońcem! Aromatyczne, kruche mięso z grilla, marynowane w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku i imbiru!

Autor przepisu: Bobbie

 
Brak komentarzy
 
4godz.25min.

Prosty, a jaki smaczny sposób na steki wołowe dla miłośników czosnku. Wystarczy powtykać pokrojone ząbki w mięso, a potem rozkoszować się smakiem!

Autor przepisu: Carisa Yake

 
Brak komentarzy
 
1godz.10min.

To ulubiony sposób mojego męża na podawanie steków z grilla. Serwuje je w towarzystwie mięsistych i aromatycznych grzybów - pieczarek portobello podsmażonych na oliwie z odrobiną czerwonego wina. Wyjątkowe!

Autor przepisu:alaola

 
Brak komentarzy
 
20min.

To danie to specjalność włoskich restauracji. Dlaczego by nie przyrządzić go w domu na romantyczną kolację? Naprawdę warto!

Autor przepisu: Aldo

 
Brak komentarzy
 
1godz.21min.

Oto jeden z pomysłów mojego męża na przygotowanie tzw. steku T-bone z grilla. Patyk cedrowy rozgrzany pod grillem nadaje wędzonego aromatu i żadne dodatkowe marynaty czy przyprawy nie są już potrzebne! Jeśli w okolicy nie macie cedrów, z powodzeniem można użyć patyka dębowego lub olchowego.

Autor przepisu:jadźka4

 
Brak komentarzy
 
2godz.30min.

Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.

Autor przepisu: Norma MacMillan

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Szparagi - jak je przechowywać i gotować Szparagi - jak je przechowywać i gotować
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt