Ogórki małosolne

    Jaka jest różnica pomiędzy ogórkami kiszonymi a małosolnymi? Ogórki kwaszone przez kilka dni to ogórki małosolne, a przez dłuższy czas – ogórki kiszone.

    5 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Kuchnie świata

     
    4 komentarze
     
    5dni10min.

    Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni...

    Autor przepisu: oleńka

     
    1 komentarz
     
    3dni35min.

    Tradycyjny w mojej rodzinie przepis na ogórki z dodatkiem korzenia i liści chrzanu oraz listków porzeczki i dębu.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    1dzień30min.

    Ogórki z jabłkami, które można jeść już na drugi dzień. Bardzo prosty i szybki przepis. Używam następującej proporcji: na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli.

    Autor przepisu: Maslinka

     
    Brak komentarzy
     
    6godz.20min.

    Aby ogórki były małosolne wystarczy je zostawić na 6 godzin w słoiku w wodzie z przyprawami. I później to ogórki jemy na śniadanie, obiad i kolację!

    Autor przepisu: Magster

     
    Brak komentarzy
     
    14dni15min.

    Do kiszenia wybieramy ogórki małe i zdrowe, bez zadrapań otarć czy śladów ognicia.

    Autor przepisu: KrystynaKościelnik

    1 / 1

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango