Zaloguj się Zarejestruj się

Gotowanie na parze (50)

Gotowanie na parze jest przydatne do przygotowywania np. delikatnych warzyw (np. brokułów), zapobiega utracie soli mineralnych i niektórych witamin, a także pozwala zachować naturalny kolor. Ten sposób można również wykorzystać do odgrzewania produktów uprzednio gotowanych w wodzie np. pierogów lub ryżu. Gotując na parze przygotujemy również polewy czekoladowe i inne wspaniałe desery i potrawy.

Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

 
1 komentarz
 
1godz.30min.

Pyszny i zdrowy łosoś - bez grama tłuszczu! To bardzo dietetyczne danie, zwłaszcza jeśli się go poda z ryżem i gotowanymi na parze warzywami!

Autor przepisu: apfel

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Prosty przepis na tradycyjny meksykański krem karmelowy znany także pod nazwą "flan". Jest fantastycznie kremowy dzięki dodatkowi serka śmietankowego. W tym przepisie się go nie piecze, ale gotuje na parze - zobaczcie nasz przepis video z tym deserem!

Autor przepisu: gema

 
2 komentarze
 
1godz.45min.

To dietetyczne danie - bo gotowane na parze - ale pełne smaku! Używam świeżego szpinaku, ale można dodać rozmrożonego - wtedy trzeba go dobrze odcisnąć.

Autor przepisu: apfel

 
1 komentarz
 
25min.

Prosta do przygotowania i przepyszna fasolka szparagowa. Nieco pikantna, aromatyczna i chrupiąca dzięki migdałom. Ulubione warzywo mojej rodziny!

Autor przepisu: Annette

 
Brak komentarzy
 
5godz.

Pyszne chińskie dim sum, albo czeskie pampuchy! Kluski na parze, które można też przygotować z nadzieniem mięsnym. Do ich wykonania niezbędny jest wok z nakładką ze stali nierdzewnej do gotowania na parze, albo bambusowy "garnek" do gotowania na parze. Zamiast ciepłej wody można użyć mleka.

Autor przepisu: Carol chi-wa Chung

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Jak zbudować domek z piernika Jak zbudować domek z piernika
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt