Kiszenie (20)

    Kiszenie to prosta i zdrowa metoda utrwalania żywności. Proces ten dobrze zachowuje witaminę C. Najpopularniejsze przetwory robione są z kapusty i ogórków, a kisić można również inne warzywa np. buraki, które później są doskonałe na barszcz.

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    6 komentarzy
     
    30min.

    Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki pod słońcem. Chrupiące, z dodatkiem czosnku, kopru i chrzanu.

    Autor przepisu: Fiola

     
    Brak komentarzy
     
    14dni30min.

    Pyszne i zdrowe kiszone buraki, gotowe w niecałe dwa tygodnie. Można je podać jako przystawkę do obiadu, lub zrobić z nich barszcz. Wytworzony kwaśny sok jest bardzo zdrowy - można go pić prosto ze słoika lub dodać do zupy.

    Autor przepisu: Magpie

     
    3 komentarze
     
    4dni40min.

    Na tę wyjątkową potrawę czekamy cały rok, ale można ją przygotować na każdą okazję. Proces kiszenia buraków wymaga kilku dni, ale efekt jest nie do podrobienia zarówno w smaku jak i kolorze barszczu.

    Autor przepisu: alaola

     
    3 komentarze
     
    7dni10min.

    Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!

    Autor przepisu: Esther Nelson

     
    2 komentarze
     
    5dni15min.

    Po przygotowaniu ogórków przechowuję je w lodówce przez 5-6 dni i zajadam się nimi od rana do wieczora.

    Autor przepisu: gartenfee

    Podobne:

    Pasteryzacja
    Pasteryzacja   (132)

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż