Kiszenie (22)

    Kiszenie to prosta i zdrowa metoda utrwalania żywności. Proces ten dobrze zachowuje witaminę C. Najpopularniejsze przetwory robione są z kapusty i ogórków, a kisić można również inne warzywa np. buraki, które później są doskonałe na barszcz.

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    6 komentarzy
     
    30min.

    Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki pod słońcem. Chrupiące, z dodatkiem czosnku, kopru i chrzanu.

    Autor przepisu: Fiola

     
    Brak komentarzy
     
    5dni40min.

    Kiszona papryka nie jest popularna na polskich stołach, a do sałatek i na kanapki bardzo tę wersję polecam.

    Autor przepisu: marsha

     
    2 komentarze
     
    4dni40min.

    Na tę wyjątkową potrawę czekamy cały rok, ale można ją przygotować na każdą okazję. Proces kiszenia buraków wymaga kilku dni, ale efekt jest nie do podrobienia zarówno w smaku jak i kolorze barszczu.

    Autor przepisu: alaola

     
    3 komentarze
     
    7dni10min.

    Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!

    Autor przepisu: Esther Nelson

     
    1 komentarz
     
    4godz.20min.

    Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.

    Autor przepisu: MartaB

    Przepisy video na kiszonki

    • videoTitle
      Kiszone buraczki
    • videoTitle
      Kiszone pomidory
    • videoTitle
      Kiszona papryka

    Podobne:

    Pasteryzacja
    Pasteryzacja   (133)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango