Cynamonowa drożdżówka do odrywania

    Cynamonowa drożdżówka do odrywania

    5polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ciasto drożdżowe z cynamonem, które można odrywać po kawałku. Taki drożdżowiec jest idealny na śniadanie albo do kawy!

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 20 g świeżych drożdży
    • 150 ml mleka (10 łyżek)
    • 50 g cukru (3 kopiaste łyżki)
    • 400 g mąki pszennej (2 i 1/3 szkl.)
    • 50 g masła (1/4 kostki)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jaja
    • Składniki nadzienia
    • 70 g masła (niecałe pół kostki)
    • 1/2 szkl. cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Drożdże rozpuścić w malej ilości letniego mleka, 1 łyżce cukru i 3 łyżkach mąki. Odstawić na 10 minut.
    2. Masło do ciasta rozpuścić i ostudzić.
    3. Resztę mąki pomieszać z pozostałym cukrem, jajami, solą i roztopionym masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrobić ciasto (powinno być elastyczne, jak się lepi to dodać trochę mąki). Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    4. Przygotować nadzienie: masło roztopić i ostudzić, a cukier pomieszać z cynamonem w miseczce.
    5. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (stolnicę) zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30x60 cm. Cały prostokąt posmarować roztopionym masłem (nie można przesadzić z ilością masła bo zrobi się zakalec) i posypać grubo cukrem z cynamonem. Zostawić sobie łyżkę masła i łyżkę posypki.
    7. Posmarowany placek pokroić na 6 pasków wzdłuż krótszego boku, tak by wyszło 6 pasków 10x30 cm. Paski ułożyć jeden na drugim i pokroić je w poprzek na 6 kawałków o rozmiarach 5x10 cm.
    8. Keksówkę posmarować masłem i wkładać kawałki bokiem, poczekać aż troszkę wyrośnie i posmarować resztką masła i posypać resztą posypki.
    9. Piec 35-40 min w 175 stopniach C w rozgrzanym piekarniku.
    10. Plastry można odrywać po ostygnięciu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis