Kluski śląskie po mojemu :-)

    Kluski śląskie po mojemu :-)

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Sposób na kluski dała mi moja babcia Danusia. Jeżeli potrzebujesz większą lub mniejsza porcję zasada jest prosta. 1 jajko i 1/4 mąki ziemniaczanej i 3/4 ziemniaków. SMACZNEGO!!!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 250 g mąki ziemniaczanej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Obrać, opłukać i ugotować ziemniaki.
    2. Ugotowane ziemniaki ubić (jak puree) i odczekać aż wystygną.
    3. Dodać jajko, mąkę, doprawić i wyrobić ciasto.
    4. Uformować kuleczki i porobić w nich dziurki.
    5. Wrzucić do gotującej się osolonej wody.
    6. Po wypłynięciu gotować 1 min.
    7. ŻYCZĘ SMACZNEGO :-)

    rada

    Podawać można z masłem i cebulką jak i z sosami, mięsem lub kapustką. Jest tyle możliwości. :-)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis