Łódeczki z cukinii z grilla

    Łódeczki z cukinii z grilla

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 217 osób

    Pyszne cukinie faszerowane składnikami, które na pewno lubisz i pieczone na grillu. Doskonały dodatek do dań lub cały lekki posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie cukinie
    • 1 kromka białego pieczywa, porozrywanego na małe kawałki
    • 30 g wysmażonego, pokruszonego boczku
    • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
    • 1 ostra papryczka jalapeño (lub czuszka) drobno posiekana
    • 3 łyżki posiekanej zielonej ostrej papryki chilli
    • 40 g (1/4 szklanki) drobno posiekanej cebuli
    • 45 g (1/4 szklanki) posiekanych pomidorów
    • 50 g (6 łyżek) startego ostrego sera cheddar
    • szczypta suszonej bazylii
    • szczypta soli smakowej (np. cytrynowej, ziołowej)
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać grill.
    2. Włożyć cukinie do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Wydłubać łyżką część miąższu, pozostawiając około 0,8 cm miąższu przy skórze. Wyjęty miąższ posiekać.
    3. Posiekany miąższ wymieszać w misce z kawałkami chleba, kawałkami boczku, oliwkami, posiekanymi papryczkami jalapeño i chili, z cebulą, pomidorami i żółtym serem. Doprawić bazylią, solą smakową i pieprzem.
    4. Napełnić połówki cukinii nadzieniem. Każdą faszerowaną połówkę zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
    5. Ułożyć zawiniątka na grillu ale nie bezpośrednio nad źródłem ciepła. Piec 15 do 20 minut, aż cukinie będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis