Sernik z suszonymi owocami

    Sernik z suszonymi owocami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sernik bez spodu, dzięki temu bezglutenowy i mniej kaloryczny. Ma też niewiele tłuszczu. Za to jest wilgotny i bardzo smaczny.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała keksówka

    • 1 kg twarogu, zmielonego
    • 3 jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 10 g cukru waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki mąki
    • 10 g masła (do wysmarowania formy)
    • suszone owoce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Do miski włożyć ser, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i sól; wszystko dobrze wymieszać.
    3. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów dobrze wymieszać.
    4. Dodać suszone owoce, np. rodzynki, śliwki, figi itp. i wymieszać. (Suszone owoce dobrze jest namoczyć na ok. 30 minut we wrzątku i odcedzić przed dodaniem do ciasta.)
    5. Małą keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki wytrzepać z foremki. Przełożyć do środka ciasto i wyrównać wierzch.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić w foremce, aż ciasto całkiem ostygnie. Ostrożnie wyjąć z foremki. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis