Kotlety z kalafiora

    Kotlety z kalafiora

    22polubienia
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Są bardzo smaczne, zdrowe i co ważne zawierają mniej kalorii!

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kalafior
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki otrębów owsianych
    • natka pietruszki
    • przyprawy do smaku: sól, pieprz, odrobina curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
    2. Kiedy wystygnie ugnieść go tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, otręby, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wymieszać.
    3. Mokrymi rękoma formować niewielkie kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 - 200 stopniach około 30 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie czy kotlety są już przyrumienione z wierzchu, jeśli nie to można podkręcić temperaturę.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    W mojej kuchni

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    kotleciki się niestety rozpadają i łatwo przypalają Natomiast takie puree z kalafiora i przyprawami jest pyszne i spokojnie można podawać do obiadu np zamiast ziemniaków - 03 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis