Zielone curry z tofu

    Zielone curry z tofu

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To tajskie curry jest dość pikantne, ale możecie dodać więcej zielonej pasty curry jeśli wolicie jeszcze ostrzejsze. Warzywa też można dodać inne, na przykład kalafiora, marchewkę itp.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łodyżka trawy cytrynowej
    • kilka garści zielonej fasolki (może być mrożona)
    • kilka łyżek oleju roślinnego
    • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
    • 1 opakowanie tofu (180 g)
    • 2 łyżki zielonej pasty curry
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    • 1 łyżka sosu rybnego (nie w wersji wege)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sok z 1/2 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Czosnek obrać, z grubsza posiekać i włożyć do moździerza. Trawę cytrynową posiekać i dodać do czosnku. Rozgnieść wszystko na pastę.
    2. Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrna.
    3. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać tofu pokrojone w kostkę, pastę curry oraz rozgnieciony czosnek z trawą cytrynową. Wymieszać wszystko dokładnie, aby się dobrze pokryło przyprawami i chwilę smażyć na niedużym ogniu.
    4. Dodać paprykę i smażyć przez 2-3 minuty aż lekko zmięknie.
    5. Dodać mleczko kokosowe, sos ryby (opcjonalnie) i sos sojowy. Wymieszać i gotować przez 10-15 minut na niedużym ogniu. Na ostatnie kilka minut dodać odcedzoną fasolkę.
    6. Dodać sok z limonki. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej pasty curry (żeby było ostrzejsze) lub więcej sosu sojowego, aby było bardziej słone.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis