Bardzo prosta szarlotka

    Bardzo prosta szarlotka

    25polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 287 osób

    Najłatwiejszy placek z jabłkami na świecie. Zawsze się udaje. Bez ważenia. Szybko się go robi i szybko zjada :)

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 1 kostka masła (200 g)
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • duży słoik przetartych jabłek (0,8 l) lub 1 kg świeżych jabłek, pokrojonych w plasterki
    • 1 cukier waniliowy (8 g)
    • 1-2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Roztopić masło, ostudzić i do ostudzonego wsypać cukier i ucierać. Następnie, mieszając, dodawać po jednym jajku.
    3. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać.
    4. Połowę ciasta wyłożyć na blachę i na to wyłożyć jabłka.
    5. Posypać jabłka cukrem waniliowym i cynamonem i wyłożyć resztę ciasta.
    6. Piec przez około 1 godzinę.
    7. Gdy ciasto przestygnie można polać go lukrem zrobionym z ½ szkl. cukru pudru, soku z połowy cytryny i odrobiny wrzątku. Ucieramy wszystkie składniki i polewamy ciasto.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    aleksandra.stepien
    6

    genialne ciasto szybkie do przygotowania i pyszne POLECAM - 31 sie 2015

    PaulinaMariaMłynek
    5

    naprawde rewelka szybkie, proste i pyszne, dodałam jeszcze orzechy włoskie do ciasta POLECAM - 21 paź 2014

    autor:
    4

    - - 03 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis