Bardzo prosta szarlotka

    (5)
    1 godz. 20 min

    Najłatwiejszy placek z jabłkami na świecie. Zawsze się udaje. Bez ważenia. Szybko się go robi i szybko zjada :)

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 305 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 1 kostka masła (200 g)
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • duży słoik przetartych jabłek (0,8 l) lub 1 kg świeżych jabłek, pokrojonych w plasterki
    • 1 cukier waniliowy (8 g)
    • 1-2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Roztopić masło, ostudzić i do ostudzonego wsypać cukier i ucierać. Następnie, mieszając, dodawać po jednym jajku.
    3. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać.
    4. Połowę ciasta wyłożyć na blachę i na to wyłożyć jabłka.
    5. Posypać jabłka cukrem waniliowym i cynamonem i wyłożyć resztę ciasta.
    6. Piec przez około 1 godzinę.
    7. Gdy ciasto przestygnie można polać go lukrem zrobionym z ½ szkl. cukru pudru, soku z połowy cytryny i odrobiny wrzątku. Ucieramy wszystkie składniki i polewamy ciasto.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (4)

    aleksandra.stepien
    7

    genialne ciasto szybkie do przygotowania i pyszne POLECAM  -  31 sie 2015

    PaulinaMariaMłynek
    6

    naprawde rewelka szybkie, proste i pyszne, dodałam jeszcze orzechy włoskie do ciasta POLECAM  -  21 paź 2014

    BeataW-ka
    autor:
    0

    Pyszne i latwe.Wieczorem zrobilam na rano .Ale rano juz nie bylo polowy...Hmmm chyba krasnoludki  -  25 mar 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis