Ciasto z rabarbarem z kruszonką

    Ciasto z rabarbarem z kruszonką

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 27 osób

    Delikatne ciasto z rabarbarem i z kruszoną na wierzchu. Bardzo proste i smaczne. Warstwa rabarbaru sprawia, że naprawdę czuje się jego smak w tym cieście.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • Ciasto
    • 1 jajko
    • 100 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 225 ml kwaśnej śmietany
    • 250 g mąki pszennej
    • 500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Kruszonka
    • 100 g masła
    • 125 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
    2. Zmiksować masło z cukrem (miksować przez 3 minuty). Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać śmietanę i znów zmiksować. Przesiać do środka mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać połowę rabarbaru i znów wymieszać.
    3. Wyłożyć ciasto do blaszki i wyrównać wierzch. Na wierzchu wyłożyć resztę rabarbaru.
    4. Kruszonka:

    5. Pokroić masło w kostkę. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, wymieszać pocierając w palcach, aż powstaną duże grudki. Posypać tym wierzch ciasta, oprószyć cynamonem i piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce na 15 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto z rabarbarem z kruszonką
    Ciasto z rabarbarem z kruszonką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    efreysa
    autor:
    0

    no i zakalec... nie wyszlo choc w kuchni pachnialo cudnie i juz mi slinka ciekla na mysl o pysznym ciescie... - 16 maj 2015

    CatoRottiElaKaparnik
    0

    Rewelacyjne, łatwe, szybkie - jak dla mnie - wyszło idealne za pierwszym razem, składniki dobrane doskonale, ani za kwaśne ani za słodkie - 23 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis