Miętowe babeczki z kremem budyniowym

    Miętowe babeczki z kremem budyniowym

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Babeczki z kremem maślano- budyniowym. Szybkie i proste w wykonaniu. Dodatkowo smakują każdemu.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 -25 babeczek

    • Ciasto
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1/4 szklanki oleju
    • 400 g mąki pszennej
    • 75 g cukru
    • 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Ps. jeśli chcesz by babeczki miały smak czekoladowy do mąki dodaj łyżeczkę kakao.
    • Krem
    • 1,5 torebki budyniu (60 g)
    • 2/3 litra mleka
    • 200 g masła
    • 2/3 szklanki cukru pudru
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • Ja dodałam jeszcze odrobinę czerwonego i żółtego barwnika dla uzyskania miętowego koloru. Do kremu w końcowej fazie miksowania można dodać również pół kiwi, łyżeczkę kakao, siekanych orzechów lub innych składników nadających kremowi lepszego smaku bądź koloru.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Przygotowanie babeczek:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Ubić jaja z mlekiem i olejem. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Obie mieszanki zmiksować razem. Masę wlewać do papilotów do połowy wysokości. Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    3. Przygotowanie kremu:

    4. Ugotować budyń w mleku. Upewnić się by konsystencja była gęsta.
    5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jak budyń wystygnie dodajemy go po trochu do masy, w trakcie miksując. Jeśli już osiągniemy pożądaną konsystencję możemy dodać dodatki.
    6. Kremem dekorujemy babeczki. Wierzch kremu możemy ozdobić według uznania posypką lub suszonymi owocami. Ja użyłam "tropikalnego mixu" - suszonych owoców i bakalii.
    7. Smacznego!

    rada

    Ciasto wystarczy na zrobienie od 12-25 babeczek w zależności od wielkości foremek bądź papilotów.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    www.theperfectlady.pl

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis