Papryka faszerowana z mięsem

    Papryka faszerowana z mięsem

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym, dobra i szybka alternatywa na obiad czy kolację. To naprawdę prosty przepis więc polecam!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie czerwone papryki
    • 300 g mielonego mięsa np. z karkówki + łopatki
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
    • ostra, mielona, czerwona papryka
    • szczypta suszonego oregano
    • 1 surowe jajko
    • 1 woreczek (100 g) białego ryżu ugotowanego al dente
    • 4 pomidorki koktajlowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Paprykę umyć i wykroić gniazda nasienne.
    3. Do mięsa wcisnąć ząbek czosnku, dodać do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę oregano.
    4. Wbić do mięsa jajko i całość wyrobić dokładnie ręką na jednolitą masę.
    5. Ryż wymieszać z mięsem.
    6. Faszerować papryki mięsem z ryżem ciasno upychając nadzienie małą łyżeczką.
    7. Na wierzch każdej z nafaszerowanych papryk wcisnąć koktajlowy pomidorek.
    8. Zapiekać 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
    9. Podawać na zimno lub na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis