Pączki pieczone dietetyczne

    Pączki pieczone dietetyczne

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis inspirowany przepisem Pani Margaretki na pieczone pączki to pyszna i można powiedzieć 'odtłuszczona' wersja tradycyjnych pączków smażonych. W smaku przypominają trochę słodkie bułeczki a znikają ze stołu jak migaweczki :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 pączków

    • 20 g świeżych drożdży
    • 1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
    • 1/4 szklanki drobnego cukru
    • 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
    • szczypta soli
    • 1 całe jajko, rozbełtane
    • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
    • dżem do nadziania
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Do kubka rozkruszyć 20 g świeżych drożdży, wlać 3 łyżki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i ostawić do urośnięcia zaczynu.
    2. 3 szklanki mąki pszennej przesiać do miski, dodać cukier i sól.
    3. Wlać do mąki z cukrem i solą rozbełtane jako, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto (około 15 minut).
    4. Na wyrobione ciasto wlać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    5. Blat oprószyć mąką i rozciągnąć wyrośnięte ciasto na grubość około 2 cm. Wykrajać koła szklanką o średnicy 6-7 cm.
    6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wykrojone ciasto na blachę i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    7. Pączki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
    8. Pączki wyciągnąć ostudzić i naszprycować (można użyć dużej strzykawki) dżemem.
    9. Oprószyć cukrem pudrem i... podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis