Tajskie curry z kurczakiem

    Tajskie curry z kurczakiem

    12polubień
    45min.


    Zrobione przez 13 osób

    Szybki obiad i w dodatku niesamowicie smaczny - curry po tajsku z kurczakiem, z czerwoną pastą curry. Jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze - po prostu wystarczy dodać więcej pasty. W moim wydaniu jest delikatne, ale bardzo aromatyczne. Polecam!

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 garście mrożonej fasolki szparagowej
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 biała cebula
    • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
    • 500 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
    • 1 łodyżka trawy cytrynowej
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
    • skórka otarta z 1 limonki (lub 4 listki limonki kaffir)
    • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    • garść listków świeżej kolendry, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. (Nie rozgotować, ma być nadal jędrna.)
    2. Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę (smażyć przez ok. 5 minut). W tym czasie pokroić kurczaka w małą kostkę, usuwając wszelkie włókna.
    3. Gdy cebula się zeszkli, dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Smażyć przez 1 minutę.
    4. Dodać kurczaka i wymieszać, aby był dobrze obtoczony przyprawami.
    5. Trawę cytrynową pokroić w cieniutkie krążki, zaczynając od cieńszego końca. Stwardniałą końcówkę wyrzucić. Dodać trawę cytrynową do kurczaka wraz z sosem rybnym, cukrem, skórką z limonki i mleczkiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu, a następnie gotować bez przykrycia przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak się w środku ugotuje.
    6. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej pasty curry lub dosolić. Dodać połowę kolendry i wymieszać.
    7. Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati, posypując curry posiekaną kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    EatMe
    autor:
    2

    @TN1 dlatego w moim przepisie też nie ma soli i jest sos rybny... Galangal jest w Polsce trudno dostępny, więc z niego zrezygnowałam. - 03 lut 2015

    autor:
    0

    W oryginalnych przepisach dodaje się również galangal i nie jest to to samo co imbir. Potraw się nie soli tylko daje sos rybny, który jest bardzo słony, ale przede wszystkim nadaje potrawom "tajski" smak i aromat. - 21 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis