Pączki wyśmienite z piękną obrączką

    Pączki wyśmienite z piękną obrączką

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Mogę śmiało nazwać moje pączki "idealne", "wyśmienite" i jak tam jeszcze - są pyszne! Dzisiaj postanowiłam wypróbować inny przepis, który wyraźnie mówi - 1 żółtko na 100 gr maki. Ale oczywiście nie to dało taki znakomity efekt - ciasto zaczyniłam nieco inaczej niż to jest w moich poprzednich przepisach, zawsze też powtarzam - świeże drożdże i czas wyrastania - to się nie zmienia!

    j.kolanowska01 Calabria, Włochy

    Składniki
    ilość sztuk: 12 pączków

    • 30 gr drożdzy
    • 1 szklanka mleka + 3 łyżki na zaczyn
    • 500 gr mąki pszennej
    • 5 żołtek
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki rumu
    • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    • 50 gr miękkiego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Z drożdży, ciepłego mleka i cukru robimy zaczyn.
    2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wlewamy zaczyn z drożdży, przysypujemy nieco mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
    3. Do osobnej miski dajemy żółtka, szczyptę soli, cukier, esencje wanilii i za pomocą miksera miksujemy aż masa jajeczna stanie się jasna i gęsta.
    4. Dodajemy teraz rum, ciepłe mleko i razem wszystko łączymy i dodajemy do mąki z drożdżami.
    5. Wszystko dobrze mieszamy, potem przekładamy ciasto na deskę i wgniatamy miękkie masło, wyrabiając ok. 15 minut.
    6. Miskę okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
    7. Cisto lekko się uniosło - teraz wyjmujemy je z miski i wyrabiamy aż pojawia się pęcherzyki powietrza.
    8. Przekładamy na powrót ciasto do miski, przykrywamy folią, okrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 i 1/2 godz. do podwojenia masy.
    9. Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę, wałkujemy je na placek, potem za pomocą szklaneczki wyciskamy kółka.
    10. Wykrojone kółeczka kładziemy na deskę, przykrywamy ściereczką i czekamy 30 minut.
    11. Przekładamy pączki na gorący olej i przykrywamy pokrywką, po 3 minutach pokrywkę zdejmujemy i odwracamy pączki, dalej smażymy na złoto.
    12. Smażymy na oleju nagrzanym do temp. nie większej niż 175 stopni C.
    13. Nadziewamy pączki dżemem za pomocą szprycy, potem posypujemy cukrem pudrem.
    14. Smacznego!!!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    mojacalabria

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis