Jajka na twardo w kremowym sosie

    (66)
    30 min

    Doskonały sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek wielkanocnych. Ser nie jest konieczny, ale jeżeli ma się nań ochotę, można zastosować jakikolwiek.


    Zrobione przez 65 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jajek
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 25 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć jaja do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z ognia. Przykryć i pozostawić jaja w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i posiekać.
    2. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Stale mieszając dodać mąkę, a gdy masa będzie gładka, powoli dodawać mleko, nadal stale mieszając. Gotować, aż zgęstnieje. Domieszać ser.
    3. Polać sosem pokrojone gotowane jajka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (66)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    1

    Fajny przepis  -  17 mar 2013

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis