Jajka na twardo w kremowym sosie

    Jajka na twardo w kremowym sosie

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 65 osób

    Doskonały sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek wielkanocnych. Ser nie jest konieczny, ale jeżeli ma się nań ochotę, można zastosować jakikolwiek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jajek
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 25 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć jaja do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z ognia. Przykryć i pozostawić jaja w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i posiekać.
    2. Roztopić masło w małym rondlu na średnim ogniu. Stale mieszając dodać mąkę, a gdy masa będzie gładka, powoli dodawać mleko, nadal stale mieszając. Gotować, aż zgęstnieje. Domieszać ser.
    3. Polać sosem pokrojone gotowane jajka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Fajny przepis - 17 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis