Surowa polędwica dojrzewająca - domowa wędlina

    Surowa polędwica dojrzewająca - domowa wędlina

    6polubień
    9dni20min.


    Zrobione przez 31 osób

    Domowy, prosty i niepracochłonny przepis na przepyszną, domową wędlinę i co najważniejsze bez szkodliwych wzmacniaczy smaku.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg polędwicy

    • 1 kg świeżego schabu bez kości
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka soli
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • Dodatkowo
    • 1 nylonowa podkolanówka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +9dni odstawienie  ›  Gotowe w: 9dni20min. 

    1. Schab wymyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych 'tłustych skórek'.
    2. 1 szklankę cukru wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.
    3. Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski 'puszczoną' przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.
    4. 1 szklankę soli wyspać na tackę i obtoczyć dokładnie schab. Włożyć mięso do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 h.
    5. Po 24 h mięso wyjąć z lodówki, wylać z miski 'puszczoną' przez schab wodę i dokładnie opłukać mięso.
    6. W moździerzu utrzeć czosnek z paprykami i pieprzem. Wysypać utarte przyprawy na tackę i dokładnie natrzeć nimi schab.
    7. Natarte mięso włożyć delikatnie do nylonowej podkolanówki i zawiązać.
    8. Powiesić w suchym i przewiewnym miejscu np. w piwniczce na 7 dni.
    9. Ususzoną wędlinę wyjąć po 7 dniach z podkolanówki, kroić w cienkie plastry i... jeść.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KatarzynaBiegańska
    3

    - - 21 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis