Sałatka gyros z majonezem

    Sałatka gyros z majonezem

    3polubienia
    4godz.40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Bardzo łatwa i szybka sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i kukurydzą. Najlepiej, żeby trochę poleżała, żeby smaki się przegryzły!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1 cebula
    • olej do smażenia
    • przyprawa do gyrosa do smaku
    • 250 g kg kapusty pekińskiej
    • 1 mała puszka kukurydzy (170 g)
    • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
    • mały słoik majonezu (225 ml)
    • 1 ząbek czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić.
    2. Kurczaka z cebulą podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wystudzić i wymieszać z przyprawą gyros (ok. 2 łyżki). Odstawić na ok. 2 godziny, aby mięso przeszło aromatem przyprawy.
    3. Ogórki pokroić w kostkę. Kapustę też pokroić.
    4. Majonez wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Warto pamiętać, by majonez nie był zbyt gęsty i mógł spłynąć na wszystkie warstwy sałatki.
    5. Układać sałatkę warstwowo: kapusta, kurczak z cebulą, ogórki i kukurydza, a na końcu polać sosem majonezowym. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis