Krówka, czyli ciasto z kremem kajmakowym

    Krówka, czyli ciasto z kremem kajmakowym

    2polubienia
    6godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na to pyszne ciasto mam od sąsiadki. Smakuje wspaniale i jest dość łatwe - to po prostu kruche ciasto przekładane kremem krówkowym :)

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Krem kajmakowy
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub puszka gotowej masy kajmakowej)
    • 250 g margaryny lub masła
    • Kruche ciasto
    • 3 szkl. mąki pszennej
    • 200 g masła lub margaryny
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodatkowo
    • powidło śliwkowe ( bez żelfiksu)
    • 5 białek
    • ¾ szkl. cukru kryształu
    • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 6godz.45min. 

    1. Puszkę mleka skondensowanego zalać w garnku wodą tak, aby była całkowicie przykryta i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godziny. Następnie schłodzić. Jeśli używamy gotowej masy kajmakowej ta czynność nas omija.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    3. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części.
    4. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę. Piec przez około 20-25 minut.
    5. Rozwałkować drugie ciasto, ponakłuwać widelcem i posmarować powidłem śliwkowym.
    6. Białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szkl. cukru i jeszcze chwile ubijać, aż cukier się rozpuści. Wyłożyć na posmarowane powidłem ciasto. Posypać posiekanymi orzechami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut.
    7. Utrzeć 250 g masła na puszystą masę i dalej mieszając, dodawać po łyżce zimną masę kajmakową.
    8. Złożenie placka

    9. Pierwsze upieczone ciasto posmarować kremem kajmakowym. Położyć na tym drugi placek (z bezą i orzechami) i docisnąć. Można udekorować po wierzchu startą czekoladą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis