Serbski gjuwecz

    Serbski gjuwecz

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kuchnia bałkańska jest propozycją stworzoną właśnie dla Ciebie.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak
    • 100 g wędzonego boczku
    • 5 ziemniaków
    • 4 pomidory
    • 1/2 dużego bakłażana
    • 1 kalerpa
    • 3 białe papryki
    • 1 czerwona papryka
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • oliwa
    • 100 g ryżu
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
    2. Wszystkie warzywa oczyść, ziemniaki wraz z pomidorami pokrój w plastry, a resztę warzyw pokrój w drobną kosteczkę.
    3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
    4. Ryż zalej na 3 minuty gorącą wodą.
    5. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmaż mięso z boczkiem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i podsmaż je. Całość posól, trochę podlej wodą i krótko podduś. Potem dodaj do potrawy sparzony ryż.
    6. Brytfannę wysmaruj tłuszczem , a na dnie poukładaj plastry ziemniaków . Posyp je solą i pieprzem i włóż na nie mięsną masę . Na wierzchu połóż plastry pomidorów .
    7. całość zalej ok 100 ml wody i przykryj pokrywką. Gjuwecz duś w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 90 minut, do miękkości. Podczas pieczenia podlej go małą ilością wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis