Lazania po polsku

    Lazania po polsku

    4polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niecodzienne podejście do lazanii - bo polskie. Smaczne i sycące, zadowoli wielu łakomczuchów :)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 naczynie żaroodporne 35x24 cm

    • 15 płatów lazanii
    • 1 kg ziemniaków, ugotowanych
    • 3 cebule
    • 3 opakowania chudego twarogu Bieluch
    • 600-700 g szynki
    • 250 g boczku, podsmażonego
    • sól i pieprz do smaku
    • kostka masła Bieluch (200 g)
    • 1 płaska łyżka mąki
    • 330 g śmietany 18% Bieluch
    • 200 g żółtego sera, startego
    • drobno pokrojony szczypiorek (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Płaty lazanii gotujemy 4-7 minut w osolonym wrzątku. Odsączamy.
    2. Naczynie żaroodporne o wymiarach 35x24 cm smarujemy oliwą i na dnie układamy 5 płatów lazanii.
    3. Ugotowane i utłuczone ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.
    4. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę lub paski.
    5. Chudy twaróg Bieluch, cebulę, ziemniaki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy lekko podsmażoną szynkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
    6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    7. Na pierwszą warstwę płatów lazanii wykładamy 1/3 masy serowej, następnie kolejne płaty, masa serowa, znowu płaty, masa serowa.
    8. Sos:

    9. 50 g masła Bieluch rozpuścić na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, następnie dodać 330 g śmietany Bieluch. Ciągle mieszając dodać pieprz i sól. Sos powinien mięć konsystencję śmietany – dodać mleka gdyby był za gęsty.
    10. Ostatnią warstwę lazanii zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy lekko podsmażony boczek.
    11. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do zarumienienia.
    12. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis