Irlandzkie placki ziemniaczane „boxty”

    Irlandzkie placki ziemniaczane „boxty”

    15polubień
    30min.


    Zrobione przez 105 osób

    Boxty to tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane (małe - jak polskie, albo duże - jak placki po węgiersku, podawane z mięsnym farszem) smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem. Irlandczycy ukuli kiedyś o nich rymowankę, którą po polsku można by wyrazić tak: „Boxty na blasze, boxty smażone; tej co ich nie robi, nie wezmą za żonę”.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 230 g (1,5 szklanki) surowych ziemniaków startych na tarce
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 200 g (1 szklanka) purée ziemniaczanego (mogą być resztki z poprzedniego dnia)
    • 1 jajko
    • 1 łyżka chudego mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Starte ziemniaki wymieszać z mąką w dużej misce. Dodać purée i wyrobić wszystko na jednolitą masę. W oddzielnej misce rozbełtać jajko z mlekiem, a następnie dodać do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać ziemniaczaną masę, formując placki o średnicy 5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor przez 3 do 4 minut na stronę. Osączyć na papierowym ręczniku rozłożonym na talerzu. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Bardzo dobre, chociaż nasze rodzime są chyba odrobinkę lepsze, bo chrupiące - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis