Sałatka z awokado i surimi

    Sałatka z awokado i surimi

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 17 osób

    Ekskluzywna przystawka z dojrzałego awokado i surimi. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty, a smakuje ona naprawdę wspaniale.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duże, dojrzałe awokado
    • 6 paluszków surimi
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 kubeczka (60 g) jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu
    • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Awokado myjemy, przekrawamy wzdłuż dłuższego boku i odkręcamy połówkę.
    2. Wyciągamy pestkę i drylujemy delikatnie miąższ awokado.
    3. Paluszki surimi obieramy z foli, kroimy na około 6 części i skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny.
    4. Jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, dodajemy szczyptę soli i ostrej, czerwonej papryki oraz świeżo mielonego pieprzu.
    5. Miąższ awokado delikatnie rozdrabniamy nożem i dodajemy wraz z posiekanymi paluszkami surimi do sosu jogurtowo-majonezowego i wszystko delikatnie mieszamy.
    6. Tak przygotowany farszem wypełniamy wydrylowane łódeczki awokado.
    7. Przed podaniem chłodzimy sałatkę minimum 15 minut w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MalgorzataCieslak
    4

    przepyszne ! Zamieniłam surimi na krewetki - 15 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis