Barszcz ukraiński z wołowiną

    Barszcz ukraiński z wołowiną

    1polubienie
    4godz.50min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem wołowiny, kapusty i warzyw - czyli tak zwany barszcz ukraiński. Bardzo prosty przepis - polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g pręgi wołowej z kością
    • 3 l wody
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 szklanka posiekanej marchewki
    • 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
    • 1 liść laurowy
    • 3 szklanki (400 g) buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 2 szklanki posiekanej kapusty
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu 5%
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka (230 g) śmietany do zup
    • 2 łyżki posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4godz.30min.  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. W dużym garnku na zupę obsmażyć pręgę z każdej strony na dużym ogniu (ok. 3 minuty na każdą stronę). Dodać wodę, cebulę, marchewkę, seler i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować na małym ogniu przez 4 godziny - aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
    2. Odcedzić wywar (warzywa i mięso zużyć do innych potraw) i dodać do niego buraki oraz kapustę. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż buraki będą miękkie - ok. 30 minut.
    3. Zmniejszyć ogień, dodać ocet, sól i pieprz do smaku.
    4. Podawać udekorowane śmietaną i koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis