Zupa z pieczonej cukinii

    Zupa z pieczonej cukinii

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszna zupa z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, rozmarynem, chili i kolendrą. Najpierw piecze się cukinię w piekarniku, a potem miksuje z bulionem, więc nie ma przy niej w ogóle pracy i stania nad garnkami! Wegetariańska, bez nabiału i bez glutenu. Samo zdrowie!

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 małe cukinie
    • 2 ziemniaki
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
    • 0,75 ml bulionu warzywnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 1 łyżeczka chili w płatkach
    • sól do smaku
    • 1 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
    • ziarna słonecznika do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Cukinię umyć, odkroić końcówki, resztę pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube półplasterki. Czosnku nie obierać.
    3. Ułożyć cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek na blaszce do pieczenia, polać oliwą (dodać tyle oliwy, aby wszystko się ładnie nią pokryło), oprószyć solą, rozmarynem i chili do smaku. Piec przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.
    4. Pogrzać bulion aby był gorący.
    5. Upieczone warzywa przełożyć do blendera, zalać bulionem i zmiksować. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodać więcej bulionu.
    6. Nalewać do miseczek, posypać kolendrą i słonecznikiem. Jeśli nie lubicie kolendry, możecie ją po prostu ominąć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis