Placek z jabłkami

    Placek z jabłkami

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Placek z jabłkami jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Idealnie pasuje na niedzielne popołudnie, leniwie celebrowane w rodzinnym gronie.

    renata.karon.slomczynska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • 125 g masła
    • 100 g drobnego cukru
    • małe opakowanie cukru waniliowego (10 g)
    • skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
    • 2 duże jajka eko
    • 100 ml mleka
    • szczypta soli
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta
    • bułka tarta do posypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy.
    2. Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny. Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym.
    6. Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Codziennik Kuchenny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    super - 19 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis