Ciasto krówka

    Ciasto krówka

    3polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatne ciasto na biszkopcie z masą śmietanową, z orzechami włoskimi i masą kajmakową.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha o rozmiarach 23x23 cm

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki
    • 1 budyń (40 g) o smaku toffi
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Zalewa
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • Masa śmietanowa
    • 350 ml śmietany 36%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Polewa
    • 1/2 puszki (200 g) masy kajmakowej
    • 200 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
    3. Dodać cukier i żółtka i zmiksować na gładką, jednolitą masę.
    4. Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
    5. Dodać składniki suche do mokrych i dokładnie wymieszać.
    6. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut.
    7. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.
    8. Zalewa:

    9. W 1/2 szklanki letniej wody rozpuścić łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i cukru.
    10. Tak przygotowaną zalewą nasączyć tą część biszkoptu, którą będzie spodem.
    11. Masa śmietanowa:

    12. Do 36% śmietanki dodać cukier puder i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch biszkoptu, który będzie spodem i przykryć drugim blatem ciasta.
    13. Masę kajmakową podgrzać, a gdy będzie płynna wylać na wierzch ciasta i grubo posypać posiekanymi orzechami.
    14. Schłodzić w lodówce i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis